Fostul director de la CFM, Iurie Topală, a scăpat de Penitenciarul 13. Decizia luată de instanţă

Anticoruptie.md
30/01/2023
Sursa: railway.md

Fostul director al Căilor Ferate, Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, a revenit acasă după 3 luni petrecute în Penitenciarul nr.13. Judecătoria Chişinău a dispus transferarea sa în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Emil Gaitur, ofiţer de presă la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a precizat pentru portalul Anticorupţie.md că dosarul se află în gestiunea instanţei, iar la această etapă judiciară procurorii nu sunt în drept să contesteze măsura preventivă.

Fostul director al Căilor Ferate, Iurie Topală,  reținut pe 13 ianuarie 2021 de ofițerii Interpol din Belgia, a  fost extrădat în Republica Moldova pe 3 noiembrie curent. Acesta este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei.

În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

anchetă a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a demonstrat că principala problemă care a afectat întreprinderea de stat a fost pierderea contractelor de transport determinate de taxele de protecție pe care le plăteau firmele de transport la PDM.

Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

 

Anticoruptie.md
30/01/2023Follow us on Telegram

Comentarii