Fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și un ex-guvernator, Ion Sturzu, pe banca acuzaților

Ilie Gulca
04/07/2022
Ion Sturzu, Dorin Drăguțanu și Emma Tăbîrța. Colaj: CIJM

Procuratura Anticorupţie informează că a trimis în judecată dosarele fostului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, şi al ex-viceguvernatorului, Ion Sturzu, învinuiţi de complicitate la escrocherie comisă de către organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc și de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Procurorii de caz au disjuns din dosarul de bază denumit generic „Frauda bancară” materialele cauzei penale în privinţa fostului guvernator, Drăguțanu, şi unui fost viceguvernator al BNM, Sturzu, în cazul cărora a fost terminată urmărirea penală.

În ce privește celălalt fost viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță, pe moment, precizează procurorii, urmărirea penală nu a putut fi terminată, având în vedere aflarea la tratament în străinătate.

„Pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM [Dorin Drăguțanu], precum și cei doi viceguvernatori ai BNM [Ion Sturzu și Emma Tăbîrță], în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci”, detaliază sursa citată.

Aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în valoare echivalentă a circa 2,5 miliarde de lei și să pună banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

În același timp, Procuratura Anticorupție informează că, în procesul urmăririi penale, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte vătămată, având în vedere valoarea prejudiciului de 13,5 miliarde de lei cauzată prin infracțiune.

La fel, Ministerul Finanțelor a fost recunoscut în calitate de parte civilă, având în vedere acțiunea civilă înaintată în valoare de 22,9 miliarde de lei.

În scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe bunurile fostului guvernator, Drăguțanu, în valoare totală de1,6 milioane de lei și, respectiv, pe bunurile fostului viceguvernator Sturzu – în valoare totală de 2,4 milioane de lei.

Dorin Drăguțanu a fost guvernator al BNM în perioada 6 noiembrie 2009 – 11 aprilie 2016. La 21 septembrie 2015, a anunțat că își dă demisia, acuzând politicienii că nu vor investigarea furtului de la BEM de către KROLL și că se dorește ca BNM să devină țap ispășitor în dosarul furtului de la Banca de Economii.

În martie 2020, fostul viceguvernator, Ion Sturzu, a fost reținut după percheziții la sediul BNM.

Ion Sturzu a fost numit viceguvernator al BNM la 12 iulie 2013. Înainte de instalarea în această funcție, el a fost membru al Curții de Conturi şi a mai predat la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

În octombrie 2019, Comisia de anchetă privind frauda bancară a propus revocarea lui Ion Sturzu.

„Un rol negativ în procesul devalizării sistemului bancar în perioada 2011-2014, prin asistența atacurilor raider și comportamentul său pasiv ca singurul organ regulatoriu, l-a jucat conducerea BNM, unii reprezentanți ai căreia până acum rămân în funcții de viceguvernatori ai BNM, cum ar fi Ion Sturzu și Aureliu Cincilei”, se argumenta în raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară.

De cealaltă parte, Ion Sturzu a venit atunci cu o reacție: „Eu și Aureliu Cincilei am fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv în noiembrie 2014, niciunul dintre noi nu a patronat domeniul de supraveghere bancară”, s-a justificat Sturzu.

Emma Tăbîrță a fost demisă în martie 2015 din funcția de viceguvernator al BNM pentru „gestionarea proastă, cu consecințe atât de grave pentru sistemul bancar”.

Ea era responsabilă reglementarea și supravegherea sectorului bancar în perioada octombrie 2008–martie 2015, inclusiv în timpul „furtului miliardului”.

În declarația de avere pentru 2014, Emma Tăbîrță a indicat faptul că soțul său, Ion Echim, deținea în proprietate absolută (100%) – Sungrain Group, Sungrain Agro și We Trade Agro, firme trecute între timp în proprietatea offshore-ului cipriot. În 2016, directorul de producție al We Trade Agro, Alexandru Tatarciuc, a declarat, pentru Revista-ferma-.ro, că această companie lucra circa 30.000 de hectare de terenuri agricole, fiind astfel unul dintre cei mai mari latifundiari din Moldova.

Ilie Gulca
04/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii