Fostul șef al ASP, Vladislav Zara, aflat în străinătate, riscă să fie dat în urmărire dacă nu se prezintă la audieri

Ilie Gulca
11/05/2022
Vladislav Zara. Foto: tribuna.md

Fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, riscă să fie dat în urmărire în cazul în care nu va da curs citației procurorilor după ce oamenii legii au efectuat marți seară percheziții la domiciliul său doar în prezența soției sale.

„Ieri [marți seară – n.r.], nu au fost găsite probe relevante pentru dosar. Perchezițiile au fost efectuate în absența domnului Zara. El este plecat peste hotarele Republicii Moldova. Urmează să fie expediată o citație la domiciliul său pe teritoriul Republicii Moldova și să fie respectate toate prevederile Codului de procedură penală”, a declarat procurorul responsabil de comunicare cu presa al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

După spusele sale, în cazul în care Vladislav Zara nu va da curs citației procurorilor, urmează atribuirea statutului procesual în lipsa lui și anunțarea în căutare.

În cadrul ASP, Vladislav Zara a deținut mai întâi funcția de director adjunct din 19 decembrie 2019, după debarcarea cabinetului Maia Sandu și instalarea guvernului Ion Chicu. Ulterior, Zara a fost numit în postul de director al ASP din mai 2020 până în august 2021.

În perioada 2015-2019, Zara a deținut funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. A fost revocat din această funcție după înlăturarea de la guvernare a PDM controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Pe 3 mai curent, 13 persoane au fost audiate și plasate în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Naționale Anticorupție și al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fosta administrație a ASP.

În aceeași cauză penală, a fost reținut fostul șef al ASP, Serghei Railean, bănuit de abuz în serviciu la procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, și, odată cu el, au fost reținuți alți patru suspecți. Vladislav Zara care se află în afara Republicii Moldova figurează în același dosar doar că pe moment nu are niciun statut procesual.

Beneficiari efectivi ai achizițiilor păguboase de la ASP au fost Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

„Inițial, până în iunie 2019, schema a fost implementată de Vladimir Plahotniuc și pusă în aplicare de Serghei Railean, Andronachi și toată echipa. După ce a fugit Plahotniuc în iunie 2019, schema a fost preluată și coordonată de către Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. Aceștia au fost beneficiarii efectivi ai banilor”, a declarat sursa citată, având în vedere pierderile suportate de ASP în valoare totală de cele aproximativ 26 milioane de euro, echivalentul a peste 500 milioane de lei.

Ilie Gulca
11/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii