Percheziții la un alt director al ASP, promovat în perioada guvernării democraților

Ilie Gulca
10/05/2022
Vladislav Zara. Foto: replicamedia.md

Procurorii anticoruptie au efectuat marți seară percheziții la domiciliul fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, potrivit responsabililor de la Procuratura Generală.

În cadrul ASP, Vladislav Zara a deținut mai întâi funcția de director adjunct din 19 decembrie 2019, după debarcarea cabinetului Maia Sandu și instalarea guvernului Ion Chicu. Ulterior, Zara a fost numit în postul de director al ASP din mai 2020 până în august 2021.

Până atunci, în perioada 2015-2019, Zara a deținut funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. A fost revocat din această funcție după înlăturarea de la guvernare a PDM controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În septembrie 2020, în plină pandemie de COVID-19, Artbutic SRL, firma Evelinei Zara, soția fostului director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a cusut peste 300.000 de costume de protecție pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19, un contract în valoare de 26.785.128 de lei.

În dosarul achizițiilor de la ASP, pe 3 mai curent, 13 persoane au fost audiate și plasate în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Naționale Anticorupție și al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fosta administrație a ASP.

Procuratura Anticorupție a anunțat 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai ASP, precum și la persoane fizice și la sediile unor companii vizate în același dosar.

În aceeași cauză penală, a fost reținut fostul șef al ASP, Serghei Railean, bănuit de abuz în serviciu la procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, și, odată cu el, au fost reținuți alți patru suspecți.

În același dosar mai figurează un alt fost director al ASP, Vladislav Zara, care se afla în afara Republicii Moldova.

Beneficiari efectivi ai achizițiilor păguboase de la ASP au fost Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

„Inițial, până în iunie 2019, schema a fost implementată de Vladimir Plahotniuc și pusă în aplicare de Serghei Railean, Andronachi și toată echipa. După ce a fugit Plahotniuc în iunie 2019, schema a fost preluată și coordonată de către Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. Aceștia au fost beneficiarii efectivi ai banilor”, a declarat sursa citată, având în vedere pierderile suportate de ASP în valoare totală de cele aproximativ 26 milioane de euro, echivalentul a peste 500 milioane de lei.

Ilie Gulca
10/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii