Acuzatorii în dosarul supranumit „Kuliokul”, în care fostul președinte, Igor Dodon, este învinuit de corupere pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic, ar fi descins la medicii care i-au recomandat tratament balneoclimateric fiului său. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, care spune că doctorii ar fi fost amenințați cu deschiderea unor dosare pe numele lor. Familia ex-președintelui ar urma să ajungă la stațiunea Târgu Ocna, România, în data de 28 ianuarie, după ce magistrații Curții Supreme de Justiție i-au permis deplasările în afara țării pentru o săptămână.
Din mesajul publicat pe pagina de socializare a lui Igor Dodon reiese că, în data data 25 ianuarie, procurorii au ridicat arhiva medicilor, care au recomandat terapia pentru fiul său, diagnosticat cu probleme de sănătate în urma COVID.
„Nimic sfânt, nici bun simț, că de respectarea legii nici nu miroase. Ore în șir i-au terorizat, au făcut presiuni și i-au amenințat cu dosare și testul la poligraf. Au lăsat în urma lor lacrimi ale medicilor și altor cadre medicale, speriate de comportamentul abuziv al procurorilor.”, a scris Igor Dodon.
Igor Dodon poate pleca în România, în perioada 28 ianuarie – 5 februarie. Decizia a fost pronunțată pe 19 ianuarie de către magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), după ce apărătorii fostului președinte au depus o cerere privind necesitatea ca acesta să-și însoțească fiul la un tratament de reabilitare.
De altă parte, procurorul de caz a solicitat să fie verificate atât circumstanțele indicate în acele documente medicale, cu audierea medicilor care au eliberat aceste prescripții, cât și respingerea cererii depuse de către apărători.
Acuzatorii au susținut că nu a fost stabilită situația gravă a inculpatului și imposibilitatea ca instituțiile medicale din Republica Moldova, inclusiv cele private, să presteze servicii corespunzătoare.
Anticoruptie.md a scris despre stațiunea Târgu Ocna, pe care Igor Dodon a ales-o pentru reabilitarea fiului său. Pacienții au acces la salină, aerosoloterapie și posibilitatea de a se afla într-un mediu natural care ajută la recuperarea grabnică a celor cu afecțiuni pulmonare.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii