Imunitatea deputaților Șor, Jardan și Ulanov. Procuratura Generală va solicita noului Legislativ să interpreteze legea

Irina Odobescu
15/07/2021
Colaj: CIJM

Procuratura Generală s-a pronunțat în cazul celor trei deputați realeși Petru Jardan, Denis Ulanov și Ilan Șor, care ar putea să beneficieze  de imunitate parlamentară în urma validării mandatelor lor de Curtea Constituțională în urma alegerilor din 11 iulie 2021. Procuratura va interveni către noul Legislativ cu solicitarea de a interpreta Legea în acest sens și, în funcție de poziția Parlamentului, va decide asupra necesității intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunității de deputat în cazul celor trei  parlamentari.

Ilan Șor

În cazul președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, procuratura a precizat că există cauze penale pendinte atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării. Acestea nu pot fi finalizate din motivul eschivării numitului. În context, poziția Procuraturii este că, odată fiind obținută încuviințarea Parlamentului pentru toate activitățile procesual-penale specificate supra, nu este necesară adresarea repetată către Legislativ pentru obținerea unui nou consimțământ.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de către Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Fostul primar de Orhei a părăsit țara pe 14 iunie prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Petru Jardan

În speța deputatului Petru Jardan, Procuratura informează că urmărirea penală a fost finalizată și dosarul a fost trimis în judecată pe 21 iunie curent. Locul patru pe lista Partidului Șor, Jardan, a rămas fără imunitate, pe 22 martie. El ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aflată în perioada concesionării.

Pe 21 iunie, procurorii au trimis în judecată dosarul deputatului Petru Jardan. El este acuzat de „abuz în serviciu” în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor aeroportului în perioada concesionări acestui obiectiv strategic în 2013.

Denis Ulanov

Și în cazul lui Denis Ulanov urmărirea penală a fost finalizată. În prezent, partea apărării face cunoștință cu materialele cauzei penale. Conform unui grafic prestabilit, dosarul este planificat spre expediere în judecată la începutul lunii august curent.

Denis Ulanov a rămas fără imunitate pe 22 martie curent. El a fost reținut pentru 72 de ore, după care a fost eliberat, pe 25 martie, sub control judiciar. Ulanov este cercetat sub aspectul „escrocheriei” și „spălare de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale, precizează oamenii legii.

„Conform art.69 din Constituția Republicii Moldova, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, respectiv, acordul eliberat anterior de Parlament privind trimiterea în judecată a dosarelor de învinuire a deputaților Jardan și Ulanov rămâne valabil minimum până la întrunirea legală a noului Parlament”, scrie în comuncatul emis de procuratură. 

Irina Odobescu
15/07/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii