Înscrisuri cu sume enorme în lei și valută. Descinderea la Închisoarea din Cricova, „premieră pentru Republica Moldova”

Ilie Gulca
25/02/2021

Suporturi de informație electronică, înscrisuri cu sume impunătoare în lei și alte valute, telefoane mobile, preparate care seamănă cu stupefiante au fost depistate în urma descinderilor efectuate miercuri la Penitenciarul Nr. 15 Cricova. Acest control s-a desfășurat în cadrul dosarului penal deschis pe numele unuia dintre adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, cauză instrumentată de procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Oamenii legii califică „drept premieră pentru Republica Moldova” amploarea acțiunilor de percheziționare efectuate la această închisoare unde sunt deținuți peste 500 de condamnați.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate o multitudine de obiecte interzise în închisori – peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele SIM, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diferite dimensiuni, care urmează să fie supuse expertizării pentru stabilirea și analiza conținutului.

Au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker. Tot în cadrul perchezițiilor au fost ridicate diverse înscrisuri și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și alte valute.

Concomitent, au fost ridicate zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. Au fost depistate câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.

În urma măsurilor întreprinse anterior perchezițiilor, precum și în urma acestora, s-a decis transferarea a 13 condamnați din Penitenciarul nr. 15 Cricova în alte instituții de detenție. Cei 13 condamnați dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală. Acțiunile acestora urmează să fie investigate și apreciate prin prisma statutului disciplinar al executării pedepselor și/sau a Codului penal.

De pildă, unul dintre aceștia, interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Machena, a fost transferat, miercuri seară, în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA).

În cadrul aceleiași operațiuni, a fost reținut pentru 72 de ore șeful Penitenciarului nr.15 Cricova, Victor Munteanu. El se află în izolatorul CNA. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

Ilie Gulca
25/02/2021

Comentarii