Judecătoarea Tertea, prinsă în flagrant cu mită, a fost suspendată de CSM

Ilie Gulca
31/03/2021
Judecătoarea Maria Tertea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis miercuri, 31 martie, demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea judecătoarei Maria Tertea. Decizia CSM este valabilă până în momentul în care va fi emisă o hotărâre definitivă în cauza în care este vizată. Magistrata a fost prinsă în flagrant luând mită de la un agent economic.

Demersul Procuraturii a fost motivat prin faptul că, activând în continuare în funcția de judecător, Tertea ar putea să împiedice la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi ar putea influența negativ imaginea justiției, inducând dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc.

Pe 24 martie, Procuratura Anticorupție i-a înaintat învinuirea Maria Tertea, reținută în flagrant pentru trafic de influență. Această cauză penală a fost inițiată de procurorul general în baza unor informații potrivit cărora, Tertea ar fi pretins 16.000 de dolari SUA de la managerul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii, în comun cu angajații Centrului Național Anticorupție, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, aceasta fiind învinuită de primirea a 11.000 de dolari din suma inițial pretinsă.

De asemenea, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire și pe conducătorul agentului economic care ar fi oferit mită. Acțiunile acestuia sunt cercetate sub aspectul infracțiunii de „corupere activă.”

Ilie Gulca
31/03/2021

Comentarii