Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a achitat un executor judecătoresc implicat în Laundromat

Ilie Gulca
11/11/2020

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a achitat, pe 4 noiembrie, un executor judecătoresc, acuzat de comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu și complicitate la spălarea banilor. Procuratura, care a solicitat condamnarea executorului judecătoresc la 5 ani închisoare, cu executare, consideră sentința ilegală și anunță că o va ataca în instanța ierarhic-superioară.

Mai exact, instanța a încetat procesul penal pe capătul de acuzare „depășirea atribuțiilor de serviciu” pe motiv că fapta constituie o contravenție, care, la fel, a fost încetată în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Cât despre celălalt capăt de acuzare, „spălare de bani”, magistratul a tras concluzia că fapta inculpatului nu întrunește elementele constitutive ale acestei infracțiuni. De asemenea, judecătorul a respins solicitarea Procuraturii Anticorupție de confiscare, în folosul statului, a 1,2 miliarde dolari SUA – valoarea banilor spălați prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

În perioada februarie–aprilie 2014, arată procurorii, activând în calitate de executor judecătoresc, persoana cu pricina a acceptat cereri privind intentarea a trei proceduri de executare ilegale în faza concilierii părților, inclusiv în privința unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova și în lipsa acestora.

Procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul BC „Moldinconbank” SA din Chişinău, acesta a dispus încasarea mijloacelor bănești în mărime de 1.228.671.715 dolari SUA de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

În dosarul „Laundromat” au fost 15 învinuiți judecători și au fost scoși de sub urmărire penală 13 judecători. Unul dintre magistrați a decedat, iar altul s-a stabilit cu traiul în USA, fiind dat în urmărire generală.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs, pe 27 octombrie, demersurilor a cinci magistrați care au figurat în dosarul Laundromatului de a fi repuși în funcție. Totodată, statul urmează să le achite salariul pentru patru ani, perioada în care au fost suspendați din funcție, fiind sub urmărire penală.

Valoarea totală a tranzacţiilor din această fraudă a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

Ilie Gulca
11/11/2020

Comentarii