Judecătorul Clima solicită anularea decretului Maiei Sandu privind anularea numirii sale la șefia Curții de Apel Chișinău

Ilie Gulca
12/06/2021
Judecătorul Vladislav Clima (centru)

Judecătorul Vladislav Clima a depus, pe 11 iunie, o cerere prealabilă la Președinția Republicii Moldova în care a solicitat anularea decretului Maiei Sandu privind revocarea numirii magistratului în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima este cunoscut pentru că a menținut decizia judecătoarei Berdilo prin care nu a fost recunoscută alegerea lui Andrei Năstase în calitate de primar al municipiului Chișinău.  

Invocând jurisprudența Curții Constituționale, Clima consideră actul „desemnării/numirii în funcție” unul „consumat” și, prin urmare, nu este susceptibil de abrogare, cu excepția constatării unor vicii fundamentale care afectează însăși validitatea actului.

Prin urmare, subliniază el, odată consumată numirea în funcție, încetarea atribuțiilor persoanei desemnate nu poate avea loc decât prin procedeul demiterii/demisiei din funcție, în ordinea stabilită de lege.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a calificat „abuzivă” și „ilegală” încetarea anticipată a mandatului de președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima.

Pe 2 septembrie 2020, în urma unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii, Vladislav Clima a fost numit prin decretul președintelui Igor Dodon pe un termen de patru ani în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Pe 28 mai 2021, șefa statului, Maia Sandu, a emis un decret de anulare a decretului lui Igor Dodon, invocând faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au ținut cont de anumite circumstanțe în organizarea concursului pentru desemnarea lui Clima la Președinția Curții de Apel Chișinău.

„Vladislav Clima avea calitatea de judecător în cauza administrativă privind contestarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost eliberat acordul de tragere la răspundere penală a ex-judecătorului Mihai Ciugureanu, tatăl membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Ciugureanu-Mihailuța, iar membrul Consiliului Superior al Magistraturii Elena Belei avea calitatea de conducător științific al doctorandului Vladislav Clima”, se menționează în decretul președintei Maia Sandu.

Judecătorul Mihai Ciugureanu a fost învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor.

De asemenea, Curtea Constituțională a declarat, joi, necontituțională legea prin care au fost numiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Valentina Coptileț și Ion Crețu. 

Autorul sesizării, deputatul Sergiu Litvinenco, a invocat lipsa transparenței decizionale și lipsa consultărilor publice prealabile  în numirea acestora la Consiliul Superior al Magistraturii. 

„Este o decizie corectă, perfect constituțională (legea contestată a fost votată în prima lectură fără a exista hotărârea Guvernului prin care s-a propus proiectul de lege) și care poate constitui un început pentru resetarea sistemului”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Ilie Gulca
12/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii