Judecătorul ucrainean fugar, Mykola Ceauș, prins cu mită de 150 de mii de dolari, a fost condamnat la 10 ani de închisoare

Cornelia Cozonac
17/06/2023

Fostul judecător ucrainean, Mykola Ceaus, prins cu mita de 150 de mii de dolari în borcane, fugit în Moldova, apoi răpit și transmis autorităților de la Kiev, a fost condamnt la 10 ani de închisoare pentru corupție, cu confiscarea averii. Sentința a fost pronuntata de Curtea Supremă Anticorupție de la Kiev. 

Mykola Ceaus, un fost judecător controversat din Ucraina, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev, după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan și ale unor oameni de afaceri, a fost reţinut la Chişinău în 2017.

În august 2016, Mukola Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Magistratul a ajuns ilegal în Republica Moldova în 2017, s-a predat autorităților și a cerut azil politic, dar cerera sa a fost respinsă. Atunci el a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia de a respinge cererea privind acordarea azilului politic a fost luată pe 5 octombrie 2017, la una dintre ședințele Comisiei cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic, după ce solicitarea a stat în așteptare mai bine de jumătate de an.  În martie 2021 cazul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul

Jurnaliştii de la Kiev sugerau în perioada respectivă că reţinerea lui Mykola Ceaus ar fi „premiul” pe care Vlad Plahotniuc îl oferea preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenco, pentru extrădarea la Chişinău a omului de afaceri Veaceslav Platon

Pe 3 aprilie 2021, Ceaus a fost răpit la Chișinău de lângă o sală de sport din Chișinău, unde se antrena fiul său. El a fost  băgat într-un microbuz, care a ieșit din Moldova, potrivit avocatului Iulian Balan.. Serviciul de Informații și Securitate a negat atunci orice implicare, iar Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect. Ulterior însă asupra cazului s-a alternut tăcerea, chiar dacă și deputați din Parlament au cerut ca acest caz să fie discutat în ședință plenară pentru a fi elucidate detaliile răpirii. 

Potrivit investigațiilor jurnalistice ale RISE Moldova, spioni ucraineni ar fi putut fi implicați în răpirea lui Ceaus. Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat, în ciuda evidențelor, că Ucraina nu este implicată în răpirea lui Ceaus.

La 30 iulie, fostul judecător Ceaus a fost găsit în satul Mazurovka, regiunea Vinița. Ceaus a fost reținut de angajații SBU. NABU a solicitat ca suspectul să fie predat detectivilor săi, deoarece anume aceștia investighează cazul fostului judecător. Ulterior, au apărut fotografii și imagini video cu angajați ai NABU la sediul SBU. Biroul Anticorupție a publicat imagini video în care încearcă să oprească un automobil al SBU care îl transporta pe Ceaus. Consilierul prezidențial de atunci Mihail Podoleak a declarat că, ținând cont de dosarul lui Ceaus, SBU trebuie să îl supravegheze pe fostul judecător.

La 23 iulie 2021, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus. Potrivit Procuraturii, oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus. 

Între timp, fostul magistrat a fost găsit într-o localitate din regiune Vinița, de unde a fost preluat de către angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU și plasat în arest la domiciliu, conform unei decizii a Curții Supreme Anticorupție din Ucraina, din august 2021. 

Cornelia Cozonac
17/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii