Magistratul ucrainean Nicolai Ceaus a acționat Președinția Republicii Moldova în judecată

Victoria Dodon
24/11/2017
Nicolai Ceaus. Foto: Ukrainian News Agency

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe teritoriul Ucrainei și reţinut la Chişinău în luna martie, a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova. 

Decizia de a respinge cererea privind acordarea azilului politic a fost luată pe 5 octombrie, la una dintre ședințele Comisiei cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic, după ce solicitarea a stat în așteptare mai bine de jumătate de an. Nemulțumit de refuz, Ceaus a atacat-o în instanță. Dosarul a ajuns pe masa magistratei Tatisia Pruteanu, iar prima ședință a fost amânată din motive tehnice, potrivit informațiilor de pe Portalul instanțelor naționale de judecată. Următoarea a fost programată pentru anul viitor, pe 19 februarie 2018

Anterior, Maxim Lebedinschi, consilierul șefului statului pe probleme juridice, preciza că acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii de eventuală extrădare la Kiev a cetățeanului ucrainean. „Spre deosebire de acordarea cetățeniei prin naturalizare, spre exemplu, acordarea azilului politic este dreptul discreționar al domnului președinte și nu există niște criterii legale care l-ar obliga pe dumnealui să acorde sau nu azilul. După mine, această acțiune ar fi doar una de tărăgănare a procedurii și nimic altceva”, a declarat juristul pentru Anticoruptie.md. 

Examinarea extrădării de către instanță, într-adevăr, bate pasul pe loc. Cele 13 ședințe care au avut loc până acum la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au fost amânate la solicitarea apărării. Nici cea de vineri, 24 noiembrie, nu este o excepție. „S-a amânat pentru data de 5 martie 2018, anume din acest motiv - contestarea deciziei de respingere a cererii de acordare a azilului politic. Respectiv, va mai dura”, a comentat Vladislav Guțan, șeful Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale.

Nicolai Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. De atunci, cazul său bate pasul pe loc. La mijlocul toamnei el a scăpat de arest, care potrivit legii nu poate dura în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

 

Victoria Dodon
24/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii