Magistratul Ion Druță a fost reținut pentru 72 de ore

Anticoruptie.md
02/10/2019

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, a fost reținut, miercuri, pentru 72 de ore de către procurorii anticorupție. Procuratura Generală susține într-un comunicat că oamenii legii au depistat în cadrul perchezițiilor în biroul și domiciliul magistratului „obiecte care confirmă bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită”.

„Măsura de reținere a bănuitului se impune ținând cont de faptul că acesta, profitând de statutul său, ar putea influența alte persoane care urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale”, menționează sursa citată. Totodată, se precizează că, deși judecătorul și-a depus cererea de demisie din funcția de președinte al CSJ, aceasta încă nu i-a fost acceptată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Amintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit la 23 septembrie urmărirea penală pe numele lui Ion Druță în baza art. 330/2 alin. (2), Cod penal, îmbogățire ilicită. La 24 septembrie, CSM a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu angajații CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului. La 29 septembrie, au fost efectuate percheziţii acasă la Ion Druță.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500.000 de lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar putea fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau să exercite o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anticoruptie.md
02/10/2019

Comentarii