Magistratul Oleg Melniciuc, singurul judecător condamnat pentru îmbogăţire ilicită, suspendat din funcţie

Julieta Saviţchi
24/05/2022
Oleg Melniciuc Foto: CIJM

Magistratul Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chişinău a fost suspendat, marţi, din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma unei solicitări din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Surse din cadrul CSM au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că suspendarea lui Melniciuc este în legătură sentința de 7 ani cu executare pentru îmbogăţire ilicită. Decizia de condamnare a lui Melniciuc a fost pronunţată de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa, la 3 septembrie 2021, la patru ani după ce a fost pornit dosarul pentru îmbogăţire ilicită.

În sentinţa pronunţată de prima instanţă este prevăzut că nu este definitivă şi magistratul îşi poate exercita în continuare mandatul.

Dosarul în care judecătorul Oleg Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru îmbogăţire ilicită a fost pus pe linie moartă la Curtea de Apel Chişinău. Instanţa a programat pentru o perioadă de zece luni doar trei şedinţe de judecată, dintre care două au fost amânate.

Prima şedinţa în dosarul Melniciuc la Curtea de Apel Chişinău a fost programată pentru 16 decembrie 2021. Şedinţa a fost amânată la cererea avocatului inculpatului. Cea de-a doua şedinţă urma să aibă loc pe 1 marie 2022, însă şi aceasta a fost amânată pe motiv că dosarul a fost transferat din gestiunea judecătorului Alexandru Gafton în cea a magistratei Silvia Gârbu. Următoarea şedinţă a fost programată pentru 4 octombrie.

În vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc. Judecătorul a fost acuzat că, în perioada 2013 –2017, ar fi inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, precum și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite care nu puteau fi obţinute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean pe cardul său bancar.

Acesta este singurul dosar în care un magistrat a fost condamnat, în baza articolului 332 din Codul Penal - înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente.

Dacă aceste acţiuni au fost săvârşite din interes material sau din alte interese personale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior.

În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării).

Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014–2016 venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2.000.000 de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

La 6 februarie 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosarpentru trafic de influență. Drept motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc 100.000 de euro pentru „rezolvarea” unui dosar. Urmărirea penală în cel de al doilea dosar nu a fost finalizată.

După reținerea din vara anului 2017, Oleg Melniciuc a depus cerere pentru concediu de îngrijire a copilului. În martie 2019, concediul i-a expirat, iar magistratul a mai depus o cerere de concediu, din cont propriu, pentru mai multe luni după care a revenit în sistem.

În luna aprilie a anului curent, o elevă de la un colegiu din Capitală a depus o plângere la Procuratura Generală, învinuindu-l pe Melniciuc de hărţuire sexuală.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Julieta Saviţchi
24/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii