Mâna Moscovei în coruperea unor deputați europeni // Polonia promite dezvăluiri documentare șocante

Cornelia Cozonac
15/03/2023
Captură

Polonia promite să dezvăluie în curând o serie de documente cu privire la încercările Rusiei de a mitui deputați din Parlamentul European. Despre aceasta a anunțat, într-un interviu pentru portalul i.pl, premierul polonez Mateusz Morawiecki. Operațiunea rușilor de corupere a eurodeputaților ar fi suferit eșec. 

„Avem informații că există și o urmă rusească în coruperea unor europarlamentari. Ministrul nostru de Interne va dezvălui în curând documente despre acțiuni ale serviciilor secrete rusești pe lângă eurodeputați”, a acuzat premierul Poloniei, citat de adevărul.ro.  Pe de altă parte, premierul polonez a recunoscut că unii concetățeni de-ai săi se alătură inconștient propagandei rusești, fapt observat încă de pe vremea operațiunilor hibride de destabilizare a blocului comunitar cu migranți aduși din Orientul Mijlociu în Belarus și trimiși spre granițele acestei fostei republici sovietice cu statele membre UE, printre care Polonia.

Acuzațiile lui Morawiecki cu privire la mituirea unor eurodeputați de către Rusia survine în contextul scandalului „Qatargate”, în care fosta vicepreședintă a Parlamentului European, Eva Kaili, a fost arestată și pusă sub acuzare pentru participare la un grup infracțional, spălare de bani și corupție. Qatarul este acuzat că a dat bani în secret unor persoane influente în Parlamentul European pentru a i se face o imagine favorabilă și a-și impune decizii la nivelul UE.

Morawiecki a dat asigurări că Moscova nu a reușit să mituiască vreun europarlamentar polonez pentru a-și promova interesele în blocul comunitar.

Conform unei ample investigații realizate de iStories, Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI din Italia și Profil din Austria, la scurt timp după anexarea Crimeei, în martie 2014, Moscova s-a dedat unei operațiuni secrete de mituire a unor politicieni europeni în scopul recunoașterii peninsulei de la Marea Neagră drept parte a Rusiei și anulării sancțiunilor impuse împotriva sa din cauza acestui rapt teritorial.

Această operațiune secretă a fost încredințată lui Sarghis Mirzahanian, un expert în relații publice care lucra, în momentul anexării Crimeei, ca asistent al deputatului Igor Zotov. Totodată, Mirzahanian făcea parte la acea vreme din consiliul de experți al Comisiei din Duma de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții. Omul său de legătură la Kremlin era Inal Ardzinba, care activa sub conducerea lui Vladislav Surkov, pe atunci principalul strateg rus în criza ucraineană.

Informațiile despre această operațiune, în mare parte fără succes, provin de pe o adresă de e-mail aparținând lui Mirzoian care a fost spartă de hackeri ucraineni.

 

Cornelia Cozonac
15/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii