Mașinile de lux ale magistratului Ion Secrieru, „parcate” pentru verificări în fața ANI

Tatiana Gherța
18/10/2023
colaj CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controlul averii și a intereselor personale ale judecătorului Curții de Apel Chișinău, Ion Secrieru. Controlul a fost inițiat în baza unei sesizări în care se menționează despre faptul că magistratul ar fi achiziționat două autoturisme de lux. Autorul sesizării dă de înțeles că prețul de achiziție pentru cele două bijuterii pe patru roți nu pot fi acoperite de salariul pe care-l ridică magistratul. În timp ce inspectorul a obținut confirmarea în privința bunurilor achiziționate, judecătorul indică în declarație că deține în proprietate doar unul și nu două autoturisme. 

”Se constată că în anul 2021 judecătorul a cumpărat o mașină de marca Land Rover Range Rover Evoque din anul 2022 cu 788 547,00 lei. La moment, conform anunțurilor publice, o asemenea mașină este estimată la aproximativ 49 000,00 euro. În anul 2023, procurare a mașinii de marca Land Rover Discovery din anul 2022. Conform anunțurilor publice costul acesteia, depășește suma de 61 000,00 euro”, se menționează în sesizarea transmisă. 

Inspectorul de integeritate a stabilit că Secrieru a depus consecutiv mai multe declarații de avere și interese personale pentru perioada 2012-2022, ultima declarație de avere și interese personale anuală fiind depusă la data de 17.01.2023, în care este indicată funcția de judecător în cadrul Curții de apel Chișinău. Urmare a verificărilor preliminare s-a confirmat că aceste bunuri au fost achiziționate și că valoare acestora este una „exorbitantă”: 

„Urmare a coroborării informațiilor sesizate cu cele din Sistemele Informaționale Automatizate, s-a confirmat achiziționarea de bunuri mobile de clasă precum, Land Rover Range Rover Evoque a/f 2020 și Land Rover Discovery Sport a/f 2022, bunuri ce au o valoare exorbitantă, astfel se conturează aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averii şi a intereselor personale, pe de altă parte, în circumstanțele expuse nu poate fi neglijată necesitatea de a demara procedura de control a averii și a intereselor personale, întru a verifica existența și justificarea disponibilităților financiare ce au stat la baza modificărilor patrimoniale menționate”, a menționat ANI. 

În ultima declarație de avere și interese personale, magistratul declară că pe parcursul anului trecut a ridicat venituri din salariul pentru funcția de judecător la Curtea de Apel în sumă de 327.421 lei, din pensia sa și a soției, dar și din buletine medicale.. La capitolul bunuri imobile, judecătorul declară un apartament, un garaj și o debara, toate aceste bunuri au fost cumpărate în 2014. Lista bunurilor mobile este completată cu un singur automobil. Este vorba de un Land Rover Range Rover Evoque All New 2019, produs în 2020 și achiziționat în 2021 cu 788.547 lei.  În 2021 magistratul a indicat că vânduse cu 230 de mii de lei automobilul de marca Toyota. Secrieru mai indică și un împrumut bancar de 350 mii lei, contractat în 2021 și scadent în 2026. 

Precizăm că în aprilie 2020, magistratul Ion Secrieru și colega sa Maria Negru au fost desemnați judecători specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale la Curtea de Apel Chișinău.

Tatiana Gherța
18/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii