Medicul Vadim Scarlat, cel care ar fi mituit un judecător într-un dosar legat de moartea unui bebeluș, eliberat din arest

Anticoruptie.md
15/01/2019

Medicul Vadim Scarlat, învinuit că ar fi transmis unui magistrat 2.000 de euro pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar în care avea calitate de învinuit, și-a recunoscut vina și a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind obligat să nu părăsească țara pe un termen de 60 de zile.

Procuratura Anticorupție anunță că luni, 14 ianuarie, Vadim Scarlat a colaborat cu organele de urmărire și a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Totodată, Procuratura Anticorupție susține că urmărirea penală în privința lui Scarlat se află la etapa finală, iar în curând, cauza penală va fi transmisă spre examinare în instanța de judecată.

Medicul Vadim Scarlat este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar, 2.000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Procuratura Anticorupție susține că Scarlat este vizat într-un dosar cu privire la decesul unui nou-născut. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi ale părinţilor copilului decedat.

Amintim că zece persoane, printre care cinci judecători și un procuror, au fost reținute la 23 octombrie 2018 și sunt cercetate penal, pentru trafic de influență, într-un dosar de corupție. Printre magistrații vizați figurează Liubov Brânză, Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău și judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău. Procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și o persoană fizică ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori, de asemenea sunt vizați în dosarul de corupție.

Anticoruptie.md
15/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii