Metalferos // Detalii despre descinderile la firmele-căpușă și la sediul INI: 16 persoane reținute, dintre care patru sunt polițiști  

Ilie Gulca
04/08/2020
Foto: TV8.md

Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne au efectuat luni 31 de descinderi la sediile firmelor-căpușă din jurul companiei Metalferos și la clădirea Inspectoratului Național de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne. Este vorba de societățile responsabile de achiziționarea metalelor și de lichefierea banilor.

Oamenii legii au reținut 16 persoane în urma descinderilor, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale. Dintre aceștia, patru sunt polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Investigațiile procurorilor nu periclitează, precizează sursa citată, funcționarea companiilor respective. „Actele și acțiunile administrației companiilor respective urmează să fie analizate și încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor și depășirii atribuțiilor prevăzute de legislație și actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii deosebit de mari intereselor publice”, se menționează în același comunicat.

O investigație realizată de Ziarul de Gardă arată că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar a cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Președintele Igor Dodon a solicitat, la 27 ianuarie curent, Guvernului să includă în lista de privatizări întreprinderea de stat Metalferos. Inițiativa președintelui a fost criticată de către reprezentanții opoziției.

Schemele de corupție de la Întreprinderea de Stat Metalferos și interesele președintelui Dodon au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice: „Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală”.

Ilie Gulca
04/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii