Milioane de euro, obținute din infracțiuni cibernetice, trecute prin băncile din Moldova

Ilie Gulca
19/02/2021

80 de moldoveni, la comanda unui tip, au deschis pe numele lor, contra unor sume modice, în medie câte trei-patru conturi în băncile din Republica Moldova. Pe conturile acestor persoane au fost recepționate, în 2018–2020, mijloace bănești de circa 6,5 milioane de euro din mai multe țări europene, care provin din activități infracționale cibernetice tip „phising”, „malware”, „business e-mail” etc., precum și din sustrageri.

Mijloacele bănești parvenite pe „conturile colectoare” bancare din Republica Moldova erau ridicate în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare de alți membri ai grupului infracțional organizat decât titularii lor la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie.

Toată această operațiune, conform unui comunicat al Inspectoratul General al Poliției, a fost elaborată și aplicară de un grup infracțional organizat de talie internațională. Membrii grupării sunt suspectați de implicare în activităţi de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, iar unul dintre aceștia, cetănean moldovean, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova.

Rolul persoanei reținute, potrivit materialelor cauzei penale, era să deschidă mai multe conturi în instituțiile bancare din Republica Moldova, prin identificarea şi recompensarea persoanelor cu sume mici de bani, precum și preluarea cardurilor asociate conturilor bancare deschise, a dispozitivelor de online banking și trimiterea acestora către alți membri ai grupului.

Ulterior, aceștia se ocupau de fracționarea sumelor de bani din conturile colectoare, prin ordonarea de multiple transferuri de bani, folosind dispozitivele de online banking către conturile bancare deschise în Republica Moldova.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile în asemenea infracțiuni,  riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Ilie Gulca
19/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii