Mită de la transportatorii din Republica Moldova // 24 de vameși români, reținuți, într-un dosar de corupție

Anticoruptie.md
20/05/2023

Procurorii români de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunţa că 23 de poliţişti de frontieră şi un inspector al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală sunt urmăriţi penal într-un nou dosar de corupţie la Vama Nădlac. Aceştia sunt acuzaţi că pretindeau şi primeau mită de până la 600 de euro de la firme de transport care veneau dinspre Republica Moldova și mergeau în ţări ale Uniunii Europene, pentru a nu fi verificate.

Cei 24 sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai 2022 - ianuarie 2023, cei 23 de inculpaţi menţionaţi mai sus, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I şi II, în mod repetat, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 şi 600 de euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari.
În contextul menţionat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenţii de poliţie, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieşirea din ţară a unui cetăţean român, minor, fără acordul părinţilor sau reprezentanţilor legali.

2. În perioadele 10.08 – 29.10.2021 şi 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiţă, în calitate de inspector în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuţii de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins şi primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra poliţiştilor de frontieră români şi maghiari şi pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural naţional mobil (tablouri, statuete).

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, transmite DNA.

Anticoruptie.md
20/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii