Notara Olga Bondarciuc, afiliată trio-ului de fugari Plahotniuc/Șor/Platon, din nou în fața instanței

Viorica Mija
31/01/2023
FB/Olga Bondarciuc

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, continuă, marți, examinarea cauzei în care notara Olga Bondarciuc, extrădată anul trecut din Belgia, este învinuită de fals în acte.  În timp ce procurorii îi impută că a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, apărătorul său insistă pe nevinovăția clientei sale, declarând că în dosar nu există probe concludente.

Examinarea cauzei a început la sfârșitul lunii octombrie 2022, iar timp de trei luni s-au desfășurat cinci ședințe, primele două fiind amânate la solicitarea apărării.

Procurorii îi incriminează Olgăi Bondarciuc „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Avocatul Alexandru Tonu, care o apără în instanță pe Olga Bondarciuc, spune că acuzatorii nu ar dispune de probe pentru a demonstra pretinsele acțiuni ilegale ale clientei sale.

„Ceea ce pot să vă spun este faptul că în privința clientei mele nu există probe care ar incrimina-o. Este absolut eronată și încercarea de a o prezenta în mass-media drept „notara lui Plahotniuc”. Este întâi de toate un profesionist, iar la serviciile sale au apelat multe persoane. Ea însăși a solicitat extrădarea, este nevinovată. Interesul nostru e să ajungem cât mai repede la o finalitate, iar clienta mea să fie achitată”, a declarat pentru Anticoruptie.md Alexandru Tonu.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reșinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională. 

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. 

În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie, adresată Secretariatului General al OIPC Interpol, se menționa că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

Cu o zi mai devreme, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care notarei i-a fost retrasă licența. 

Pe 30 august 2022, notara a scăpat de arest preventiv. Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce a împrumutat câteva milioane de lei. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Viorica Mija
31/01/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii