O şansă pentru „Vania pisateli”. Judecătoria Soroca, obligată să examineze cererea de aplicare a amnistiei pentru interlopul condamnat pentru triplu omor

Julieta Saviţchi
02/10/2022
jurnal.md

Judecătoria Soroca examinează cererea depusă de liderul interlop Ion Druţă, alias Vania pisateli, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru triplu omor. Anterior, Judecătoria Soroca a respins cererea lui Druţă privind aplicarea amnistiei, însă Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia instanţei de fond şi a trimis dosarul la rejudecare.

Curtea de Apel Bălţi şi-a argumentat decizia prin faptul că instanţa de fond a folosit argumente care nu se regăsesc în dosarul în care a fost condamnat Druţă.

La 26 aprilie 2020, Judecătoria Chişinău a dispus reducerea cu 1/5 în partea neexecutată la data intrării în vigoare a Legii RM nr.210 din 29.07.2016 „Privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova”.

Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia şi a transmis dosarul la rejudecare în instanţa de fond. Pentru că Ion Druţă a fost transferat la Penitenciarul nr.6 din Soroca, dosarul privind aplicarea amnistiei a ajuns în gestiunea Judecătoriei Soroca.

Amintim că Ion Druţă a fost încătuşat la 22 octombrie 2015, când Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la 20 de închisoare pentru comiterea triplului omor la Ialoveni, în anul 2000. Astfel acesta a ispăşit aproape 7 ani din pedeapsă. La termenul executat au mai fost adăugate încă 10 luni de aflare în arest preventiv, precum şi 324 de zile cu care i-a fost redus termenuul pentru aflare în condiţii inumane de detenţie în Penitenciarul nr.13.

Astfel, lui Druţă i-a rămas să ispăşească puţin peste 11 ani din sentinţă. Dacă Judecătoria Soroca va accepta să aplice amnistia şi să-i reducă cu 1/5 pedeapsa lui Vania pisateli, îi va rămâne să stea în închisoare încă 9 ani.

Totodată, Judecătoria Soroca a pus pe rol o altă plângere a lui Ion Druţă privind condiţiile de detenţie, care ar putea conduce în continuare la reducerea pedepsei şi posibilitatea de a se elibera condiţionat înainte de termen.

În 2017, Ion Druţă a oferit din închisoare un interviu pentru presa afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, în care în acuza pe politicianul Renato Usatîi că l-ar fi plătit pe interlopul Vitalie Proca, condamnat în România pentru tentativă de omor, ca să-l acuze pe liderul PDM că ar fi condamnat omorul bancherului fugar Gherman Gorbunţov.

În toamna anului 2021, Druţă şi-a schimbat declaraţia, spunând că ar fi primit promisiuni de la Vladimir Plahotniuc și finul acestuia, Dorin Damir, că dosarul îi va fi revizuit dacă va da astfel de declarații, dar că cei doi nu s-au ținut de cuvânt.

Julieta Saviţchi
02/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii