Omorul de la Vulcănești: Rudele părții vătămate se opun desfășurării procesului de judecată în procedură simplificată

Julieta Savițchi
06/02/2020

Rudele lui Serghei Stoica, bărbatul împușcat primăvara trecută de către un consătean de-al său din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, localitate populată preponderent de romi, sunt indignate de faptul că instanța a decis să judece cauza în procedură simplificată, fapt care le-ar putea reduce inculpaților pedeapsa cu o treime. Totodată, inculpații care și-au recunoscut vina susțin că regretă moartea lui Stoica și vor doar aplicarea corectă a legii.

Ion Mazur și Svetlana Mazur, avocații Olgăi Stoica, văduva părții vătămate, au declarat în cadrul unei conferințe de presă că procurorii și judecătorii ar încerca să mușamalizeze dosarul, iar patru dintre presupușii complici, invinuți de huliganism, ar putea să scape de închisoare.

„Procuratura se face că nu vede complicitatea la omor a tuturor făptuitorilor, dar îi învinuiește pe patru dintre ei doar de acțiuni de huliganism deși între ei au existat anterior conflicte personale ce au și stat la baza comiterii infracțiunii de omor. Prin urmare, o fi în acțiunile lor și infracțiunea de huliganism, dar de ce nu sunt acuzați și de complicitate la omor? Aceasta este întrebarea principală la care clienta noastră nu poate găsi răspunsul, nici chiar de la procurorul general”, au declarat apărătorii.

În plus, avocații au precizat că acceptarea de către instanță a procedurii simplificate nu este corectă, deoarece cei cinci învinuiți nu recunosc toate faptele incriminate în rechizitoriu.

„Instanța de judecată a admis examinarea cauzei în procedură simplificată și nu a concretizat dacă inculpații recunosc săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu. Or, martorii oculari, partea vătămată, au relatat că între inculpați și victimă a existat un mic conflict, că, la inițiativa unuia dintre inculpați, toți ceilalți au căzut de acord și de comun acord au decis să meargă la domiciliul lui Stoica Serghei ca să îl omoare. Niciunul dintre ei nu a fost împotrivă, niciunul dintre ei nu s-a opus. Dimpotrivă, au urcat în automobil și au mers la domiciliul decedatului”, au declarat Ion și Svetlana Mazur.

Olga Stoica a mai afirmat în cadrul aceleiași conferințe de presă că a fost la procurorul general să se plângă pe acțiunile procurorului pe caz, însă, după verificări, i s-a răspuns că învinuirea pentru huliganism în cazul celor patru este corespunzătoare, întrucât nu toți au venit să îl împuște pe soțul ei.

Solicitat de către reporterii Anticorupție.md, Ruslan Mavroian, tatăl unuia dintre tinerii învinuiți în dosarul Stoica, a declarat că aceștia și-au recunoscut vina și că le pare rău de cele întâmplate și nu fac altceva decât să aștepte decizia instanței. Mavroian a mai spus că, dimpotrivă, rudele victimei continuă să îi amenințe cu moartea, după ce i-au izgonit anterior din sat, le-au incendiat casele și le-au furat bunurile.

„Să fie totul după lege, cum va decide judecata. Ei vor ca toți cinci să fie condamnați pe viață. Olga Stoica a cerut în instanță un million de lei prejudiciu moral și indemnizații lunare de câte 18.000 de lei pentru fiecare dintre cei patru copii minori până la atingerea majoratului. Este exagerat, dar noi ne vom conforma deciziei judecății. Văduva s-a mai lăudat prin sat că dacă instanța nu va lua decizia pe care și-o dorește, vor omorî o rudă de-a noastră”, a spus Mavroian.

Amintim că Serghei Stoica a murit după ce a fost împușcat, în seara zilei de 25 mai 2019. Cinci consăteni au venit la el acasă pentru a clarifica o neînțelegere. Între ei s-a iscat o ceartă, iar unul a scos un pistol și a tras de câteva ori în direcția stăpânului casei.

Sub presiunea rudelor decedatului, dosarul a fost investigat de organele de drept din Chișinău, iar la sfârșitul lunii august 2019, a fost trimis pentru examinare în Judecătoria Ungheni. Principalul suspect este învinuit în baza articolului 145, alineatul 2, care prevede de la 15 ani de închisoare până la detenția pe viață pentru omor premeditat în circumstanțe agravante. Celorlalți patru li se incriminează infracțiunea prevăzută de articolul 287, alineatul 3, care prevede de la trei până la șapte ani de închisoare pentru huliganism.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cazul respectiv în care a relatat despre „vendeta” romilor din Vulcănești și atitudinea autorităților.

Julieta Savițchi
06/02/2020

Comentarii