Omul de afaceri Igor Borș, acuzat de spălare de bani și conexiuni cu Veaceslav Platon, a scăpat de dosarul penal. Cum motivează procurorii

Julieta Savițchi
16/09/2020
mold-street.md

Fostul administrator al rețelei de benzinării Tirex-Petrol și co-proprietarul rețelei de benzinării Vento, Igor Borș, a fost scos de sub urmărire penală la doi ani și jumătate de la reținere și la mai bine de un an după ce a fost eliberat din arest preventiv. Procuratura Generală a anunțat miercuri că acuzatorii au renunțat la învinuirile aduse anterior lui Igor Borș, de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.

Procuratura Generală a emis un comunicat în care se arată că „după examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirea adusă inculpatului și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020”.

În comunicat se mai arată că procurorii au pornit o anchetă penală în privința polițiștilor și a procurorilor care au gestionat dosarul, în comunicat fiind menționate numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, precum și al procurorului pe caz, Roman Statnîi. Pe numele acestora au fost intentate mai multe dosare penale după schimbarea conducerii Procuraturii Generale, în noiembrie 2019.

„Precizăm că, la baza urmăririi penale a lui Igor Borș a stat actul emis în urma unui control fiscal anulat ulterior de instanța de judecată, efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. Menționăm că, Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nicio funcție executivă și nerealizând în acest sens nicio activitate de administrare a acestei întreprinderi”, se argumentează în comunicatul Procuraturii Generale.

Portalul Anticoruptie.md a relatat că Igor Borș a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Potrivit unui comunicat din perioada respectivă al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, „având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate, şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, a acţionat concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul. De fapt, a participat la asociere, prin acordarea de asistenţă şi ajutor, în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”, se menționează în comunicat.

„Persoanele implicate, arată același document, începând cu 2012, au urmărit scopul să obţină controlul şi, în unele cazuri, dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.”

„La 1 martie 2018, Borș a procurat 40% din acțiunile SRL Datario, care deține rețeaua de benzinării Vento, iar la 3 martie a fost reținut. Igor Borș a fost director la Tirex-Petrol timp de 17 ani și a avut o reputație ireproșabilă. Acționarul majoritar Tirex-Petrol, compania elvețiană Mabanaft-Moldova GmbH, nu are pretenții față de el”, ne-a explicat anterior unul dintre avocații lui Igor Borș.

Igor Borș a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Precizăm că, numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării Vento, se regăsesc în lista celor 38 de dosare, pretins politice. Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat, în februarie curent, că 38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă, vor fi evaluate de un grup de control format din șase acuzatori de stat. Șeful Procuraturii Generale declara că dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

În lista celor 38 de dosare, întocmită de organizația condusă de Pavel Grigorciuc, au mai fost incluse dosarul Antifa, dosarul grupului Petrenco, dosarele protestelor din 20 ianuarie și 24 aprilie 2016, dosarul Ludmilei Kozlovska, dosarele pe numele activistului Pavel Grigorciuc, dosarul Gheorghe Petic, dosarul Sergiu Cebotari, dosarele intentate pe numele avocaților Ana Ursachi, Eduard Rudenco, Ion Crețu, Veaceslav Țurcan, Maxim Belinschi și Victor Muntean, ale ex-parlamentarilor Iurie Bolboceanu și Chiril Lucinschi, ale oamenilor de afaceri Andrian și Igor Borș, Victor Jantovan, Valentin Eșanu și Constantin Manole, al politicianului Renato Usatîi, ale judecătorilor Domnica Manole, Gheorghe Balan și Dorin Munteanu, dosarele intentate pe numele mai mulror activiști civici și reprezentanți ai administrației publice locale.

Julieta Savițchi
16/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii