VIDEO// Fostul director de la ”Tirex-Petrol”, Igor Borș, de 11 luni în arest preventiv. Pe lângă spălare de bani, procurorii îl acuză de conexiuni cu Veaceslav Platon

Julieta Savițchi
25/01/2019
mold-street.com

Ex-administratorul rețeței de benzinării ”Tirex-Petrol” și co-proprietar al rețelei de benzinării ”Vento”, Igor Borș (foto), este ținut de 11 luni în arest preventiv, fiind învinuit de procurorii Anticorupție de spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni la schemele lui Veaceslav Platon. Dosarul se află încă în faza de urmărire penală, iar la 3 martie 2019 expiră termenul prevăzut de lege pentru menținerea arestului preventiv.

Igor Borș a fost reținut împreună cu alți șase presupuși complici pe data de 3 martie 2018. Potrivit unui comunicat oficial al Procuraturii Anticorupție, învinuitul, ”având calitate de director al altui agent economic, cu acelaşi gen de activitate şi utilizând resursele financiare şi administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, acţionând concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit şi a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto, participând la asociere prin acordarea de asistenţă şi ajutor în vederea comiterii acţiunilor de spălare de bani”.

În același document se mai arată că ”persoanele implicate, începând cu anul 2012, urmăreau scopul obţinerii controlului şi în unele cazuri dobândirea proprietăţii asupra staţiilor PECO ce aparţineau unei întreprinderi mixte cu capital străin”.

Victor Munteanu, avocatul lui Igor Borș, ne-a comunicat că, în acest caz, clientul său pledează nevinovat și că ar fi vorba de un atac raider pentru preluarea afacerii de către ”oameni foarte serioși”.

„La 1 martie 2018, Borș a procurat 40 la sută din acțiunile SRL Datario care deține rețeaua de benzinării Vento, iar la 3 martie a fost reținut. Igot Borș a fost director la ”Tirex-Petrol” timp de 17 ani, a avut o reputație ireproșabilă, iar acționarul majoritar Tirex-Petrol, compania elvețiană ”Mabanaft-Moldova GmbH” nu are pretenții față de el”, ne-a declarat apărătorul.

Victor Munteanu a mai adăugat că la ultima ședință de judecată pentru prelungirea mandatului de arestare, procurorii ar fi prezentat drept probă o corespondență dintre Procuratura Anticorupție și Inspectoratul Fiscal, în schimb procurorul pe caz invocă că Igor Borș ar fi avut legături cu controversatul Veaceslav Platon, condamnat în dosarul pentru furtul din sistemul bancar.

„Clientul meu chiar nu înțelege de ce i se incriminează că ar avea legături cu Platon, cu care nici nu se cunoaște personal. El a cerut în instanță să-i fie organizată o confruntare în acest sens, dar a fost refuzat”, a spus apărătorul.

Potrivit lui Victor Munteanu, deși la dosarul în care este învinuit Borș lucrează 72 de persoane, nu au fost prezentate probe concludente care l-ar incrimina pe clientul său, iar magistrații au atenționat de două ori procurorii să accelereze acțiunile de urmărire penală.

La finele anului 2018, investitorul elvețian a anunțat că își vinde toate acțiunile, în proporție de aproximativ 90%, pe care le deține la SA ”Tirex-Petrol”. Cifra anuală de afaceri a „Tirex-Petrol” este de circa 1.000.000.000 de lei, fiind aproape cu o treime mai mică decât în 2015.

Julieta Savițchi
25/01/2019Become a Patron!

TestRapid

Comentarii