Opt vameşi de la Postul Leuşeni, pe banca acuzaţilor

Anticoruptie.md
14/08/2017
Sursa foto: customs.gov.md

Opt inspectori vamali din cadrul Postului vamal Leuşeni şi un angajat al Departamentului Poliţiei de Frontieră au ajuns pe banca acuzaţilor pentru acte de corupţie, anunţă Procuratura Anticorupţie. 

Potrivit probatoriului, în perioada 2014 - 2016, inculpaţii ar fi pretins şi primit sume cuprinse între 50 şi 250 de euro de la şoferii autocarelor care transportau pasageri peste hotarele ţării în baza carnetului Interbus. În schimbul acestor sume, inculpaţii nu le-ar fi întocmit acte de constatare a încălcărilor regulilor de transportare a pasagerilor conform carnetului Interbus şi le permiteau să-şi continue cursele. În cazurile în care în autocare erau mai mulţi pasageri decât era permis, aceştia, potrivit procurorilor, îi înregistrau ca fiind pietoni sau pasageri ai altor mijloace de transport. De asemenea, ei nu ar fi încasat în volum total taxele obligatorii la vămuirea bunurilor introduse pe teritoriul ţării.

Anterior, Procuratura Anticorupţie a mai expediat în instanţa de judecată cu rechizitoriu pentru examinare în fond cauzele penale în privinţa a altor trei inspectori vamali din cadrul Postului vamal Leuşeni şi a unui inspector vamal din cadrul Postului vamal Sculeni pentru acţiuni similare. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, aceştia riscă o amendă în mărime de la 1.000 la 2.000 de unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

În noiembrie 2016, procurorii şi ofiţerii Anticorupţie anunţat despre reţinerea a circa 30 de persoane la posturile vamale Leușeni și Sculeni, fiind vorba despre 14 vameși, trei poliţişti de frontieră, şase operatori economici şi şapte şoferi. Autorităţile anunţau atunci despre comiteea unor acţiuni ilicite în ceea ce priveşte folosirea carnetelor Interbus pentru transportatorii de pasageri peste hotarele Republicii Moldova. 

Anticoruptie.md
14/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii