Parlamentarul Partidului Ilan Șor, Denis Ulanov, a fost trimis în judecată în dosarul „furtului miliardului”

Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
30/07/2021

Procuratura Anticorupție a anunțat, vineri, că a expediat în judecată cauza penală în care deputatul Denis Ulanov este acuzat de escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar întreg probatoriul însumează 81 de volume.

Respectiva cauză penală face parte din dosarul denumit generic ”Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Amintim că, acum patru luni, la cererea Procurorului General, Parlamentul i-a ridicat deputatului imunitatea parlamentară. Inculpatul pledează nevinovat și este cercetat în libertate.

Precizăm că, într-un an și jumătate, Procuratura a întors la 180 de grade anchetele anterior dosite și mimate în dosarul ”Frauda bancară”, perioadă în care procurorii au finalizat și expediat în judecată zeci de dosare și persoane intangibile până nu demult.

În prezent, procurorii investighează o multitudine de fapte infracționale care au avut loc în intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul  dosarului ”furtul miliardului”. Investigațiile vor continua până la etapa la care vor fi trași la răspundere nu doar organizatorii și beneficiarii, ci și cei care au favorizat adoptarea deciziilor ilegale care au permis devalizarea sistemului național bancar, anunță procurorii. 

Portalul Anticorupție.md a scris la jumătate acestei luni, după alegerile parlamentare din 11 iulie, că procurorii va interveni către noul Legislativ cu solicitarea de a interpreta Legea în acest sens și, în funcție de poziția Parlamentului, va decide asupra necesității intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunității de deputat în cazul celor trei parlamentari ai Partidului Ilan Șor. 

Ilan Șor

În cazul președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, procuratura a precizat că există cauze penale pendinte atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării. Acestea nu pot fi finalizate din motivul eschivării numitului. În context, poziția Procuraturii este că, odată fiind obținută încuviințarea Parlamentului pentru toate activitățile procesual-penale specificate supra, nu este necesară adresarea repetată către Legislativ pentru obținerea unui nou consimțământ.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de către Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Fostul primar de Orhei a părăsit țara pe 14 iunie prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Petru Jardan

În speța deputatului Petru Jardan, Procuratura informează că urmărirea penală a fost finalizată și dosarul a fost trimis în judecată pe 21 iunie curent. Locul patru pe lista Partidului Șor, Jardan, a rămas fără imunitate, pe 22 martie. El ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aflată în perioada concesionării.

Denis Ulanov

Și în cazul lui Denis Ulanov urmărirea penală a fost finalizată. În prezent, partea apărării face cunoștință cu materialele cauzei penale. Conform unui grafic prestabilit, dosarul este planificat spre expediere în judecată la începutul lunii august curent.

Denis Ulanov a rămas fără imunitate pe 22 martie. El a fost reținut pentru 72 de ore, după care a fost eliberat, pe 25 martie, sub control judiciar. Ulanov este cercetat sub aspectul „escrocheriei” și „spălare de bani”.

Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale, precizează oamenii legii. „Conform art.69 din Constituția Republicii Moldova, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, respectiv, acordul eliberat anterior de Parlament privind trimiterea în judecată a dosarelor de învinuire a deputaților Jardan și Ulanov rămâne valabil minimum până la întrunirea legală a noului Parlament”, scrie în comuncatul emis de procuratură. 

Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu
30/07/2021Become a Patron!

Comentarii