Pe urmele unei investigaţii CIJM: Afaceristul Evgheny Kheyman recunoaşte implicarea sa în dosarul finanţării socialiştilor din Bahamas

Julieta Saviţchi
12/10/2021
Jurnal TV

Afaceristul rus Evgheny Kheyman a confirmat implicarea sa în schemele Bahamas prin care Partidul Socialiștilor și ex-președintele Igor Dodon au primit milioane pentru campaniile electorale, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat o anchetă cu o săptămână în urmă. Kheyman a oferit un interviu pentru postul de televiziune Jurnal TV, în care confirmă că offshore-ul care a sponzorizat socialiştii moldoveni aparținea fostului deputat comunist al Dumei de Stat a Rusiei, Vaha Agaev, decedat anul trecut de Covid.

Afaceristul a precizat că prin firma offshore din Bahamas, Agaev a sponsorizat partidul lui Dodon cu 17 milioane de euro. Potrivit lui Kheyman, în contul Westerby Limited au ajuns 17 milioane de euro. Din acești bani, cu aproximativ 10 milioane de euro, Westerby Limited a cumpărat, în 2015, licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV și dreptul la utilizarea mărcii ziarului rusesc „Argumentî i Fakty”. După încheierea tranzacției, Westerby Limited a transmis aceste bunuri companiei Exclusiv Media. Omul de afaceri a mai declarat în interviu că tranzacția a avut loc la Monaco, fiind operată de juristul Dmitri Neliubin.

Kheyman mai susține că Vaha Agaev a fost curatorul lui Dodon la Moscova, acesta din urmă bucurându-se de o promovare intensă în Rusia.

„În virtutea funcției pe care o dețineam, urmăream aceste tranzacții. Până la alegerea sa în calitate de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost în vizită la Aagev. El venea la oficiu. La aceste întâlniri, nu discutam despre finanțarea din Bahamas. Discuția se concentra pe teme legate de economie, dezvoltare. Ele aveau loc în formatul următor: Dodon, Vaha Abuevici și eu, invitat în cabinet. Exista o înțelegere comună că, într-adevăr, vor avea loc tranzacțiile următoare. Dar aceste probleme picante nu se decideau așa, stând față în față în cabinet. Când nu era încă președinte, Dodon venea la Moscova singur. După alegeri, venea deja cu escortă, noi îl duceam la hotelul Inelul de aur”, a dezvăluit Kheyman în interviul pentru Jurnal TV.

CIJM a publicat la 30 septembrie o investigaţie în care a informat în premieră că persoana care a administrat firma Westerby Limited din Bahamas, în 2016, când a sponsorizat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a fost Evgheny Kheyman. În perioada decembrie 2016–noiembrie 2017, el a deţinut funcţia de administrator al Întreprinderii cu Capital Străin, Natur Bravo.

În anchetă mai scrie că Evgheny Kheyman a fost urmărit penal pentru delapidarea averii străine în baza unui denunţ depus de succesorul său, Mukhmad Galaev, şi condamnat cu executare. După preluarea guvernării de către socialişti, în noiembrie 2019, şi numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, sentinţa în privinţa lui Kheyman a fost anulată, iar pe numele denunţătorului şi al procurorului Roman Statnîi, care a gestionat dosarul, au fost pornite dosare pentru escrocherie şi abuz în serviciu.

Dosarul pornit pe numele lui Galaev şi Statnîi se află în gestiunea procurorului Vladislav Căruceru de la Procuratura Generală.

Dacă în perioada când Igor Dodon era şeful statului Evgheny Kheyman se declara victimă a regimului Plahotniuc şi solicita ajutorul lui Dodon, în interviul oferit pentru Jurnal TV afaceristul a spus că a fost deposedat de avere de către doi oameni de afaceri din anturajul lui Igor Dodon, în complicitate cu foştii procurori anticorupţie Viorel Morari şi Roman Statnîi.

Julieta Saviţchi
12/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii