Pe urmele unei investigaţii CIJM: descinderi la fosta ministră Silvia Radu şi naşul de cununie al unui deputat transfug

Julieta Saviţchi
15/08/2022
CIJM

Procurorii anticorupţie, susţinuţi de mascaţi, au descins luni la fosta ministră a Sănătăţii şi primăriţă interimară a municipiul Chişinău în perioada guvernării Partidului Democrat, Silvia Radu. Percheziţiile se desfăşoară şi la domiciliul fostului director general al Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant, naşul de cununie al ex-deputatului Sergiu Sîrbu, învinuit de îmbogăţire ilicită în dosarul transfugilor. Silvia Radu şi Valentin Vizant au figurat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat că au loc percheziţii la Radu şi Vizant, precizând că este vorba de un dosar de spălare de bani.

Portalul Anticorupţie.md a scris că Silvia Radu, împreună cu soțul său, este implicată în mai multe afaceri. Radu Agro SRL, compania înregistrată într-unul din cele două apartamente ale familiei Radu, cel de 67,5 metri pătrați, situat pe bulevardul Ște­fan Cel Mare și Sfânt, este fondată în ianuarie 2011, iar genul principal de activitate este cultura strugurilor. Prin această companie cei doi soți dețin mai multe terenuri în raioanele Hâncești și Cimișlia.

Cea de-a doua companie a Silviei Radu, Gate for Capital Limited, este înregistrată în Marea Britanie în august 2015. „Am lucrat cu niște fonduri internaționale, care m-au rugat să-i reprezint în partea de est a teritoriului ex-sovietic și atunci, prin această companie, intenționam să atrag fonduri investiționale în proiecte majore ce nu țineau atunci de Republica Moldova, dar nu s-au materializat aceste proiecte”, a declarat Silvia Radu în cadrul unui club de presă cu jurnaliștii de investigație.

Potrivit datelor din registrul companiilor din Marea Britanie, fondatorii inițiali ai companiei, pe lângă Silvia Radu, au fost spaniolul Raul Carlos Rosales Araque și Valentin Vizant, nașul de cununie al deputatului democrat Sergiu Sîrbu.

Valentin Vizant este cunoscut om de afaceri. Din 2001 şi până în 2005 a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2005-2008, a fost director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile.

Ulterior, a activat ca director al Întreprinderii de Stat Poşta Moldovei. În 2014, Vizant s-a regăsit pe poziția a cincea în lista electorală a Partidului Patria, cu care politicianul Renato Usatîi s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit Rise Moldova, Silvia Radu a mai fondat o companie cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov - Gate for Space Limited, care i-a revenit lui Vizant după separarea celor doi.

A treia companie care are legătură cu Silvia Radu este Fresh & Green SRL, specializată în agricultură. Potrivit declarației de avere, în 2014, candidata la funcția de președinte al statului a deținut 10% din acțiunile companiei, în prezent însă Cătălin-Traian Giosan, directorul postului de televiziune Pro TV, figurează în calitate de unic fondator al firmei.

În afară de aceste companii, Silvia Radu mai deține 80 de titluri de drepturi de vânzare de acțiuni, cu o valoare totală de 375 de euro, la Banco Santander, o bancă din Spania, acolo unde candidata la șefia statului își păstrează economiile.

 

Julieta Saviţchi
15/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii