Percheziții în satul de baştină al lui Igor Dodon: Fratele fostului preşedinte, vizat într-un dosar penal pentru fraudă

Anticorupţie.md
03/01/2022
Foto: FB/Alexandru Dodon

Oamenii legii au descins luni cu percheziţii în satul Sadova, raionul Călăraşi, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Percheziţiile se desfăşoară pe teritoriul unei întreprinderi, fondată la finele anului 2019 de către Alexandru Dodon, fratele ex-preşedintelui Igor Dodon.

 Informația a fost confirmată pentru Anticorupție.md de procurorul responsabil de relatia cu mass-media, Mariana Cherpec, care a precizat că percheziţiile sunt efectuate de către procurorii din Procuratura municipiului Chişinău în comun cu angajaţii Inspectoratului General de Poliţie.

Sursa citată a precizat că este vorba de două containere din metal, proprietate a CFM, de pe teritoriul întreprinderii lui Alexandru Dodon. Containerele din metal ar fi ajunspe teritoriul pe teritoriul terenului agricol din satul Sadova cu ajutorul unor angajați  CFM. Daunele aduse statului acest caz ar ajunge la aproape 50 mii lei. Proprietar al terenului este firma Agrofactory, al cărei fondator este fratele lui Igor Dodon.

Amintim că fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a bătut alarma încă la începutul anului trecut că unii deputați socialiști, apropiați lui Igor Dodon, ar urmări să falimenteze Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei. Din această cauză, deputații socialiști blocau desfășurarea audierilor pe subiectul situației de la Calea Ferată a Moldovei în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Finanțe și Buget.

Slusari declara atunci că de mai bine de un an CFM este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un veritabil șoc chiar și pentru majoritatea socialiștilor. În calitate de prim-vicedirector al CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM - Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu domeniul căilor ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, care ar fi rudă cu Igor Dodon.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratatvenituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federaţia Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Anticorupţie.md
03/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii