Prietenul lui Igor Dodon, Ceaika, în „lista neagră” a SUA

Anticoruptie.md
27/10/2022
Sursa: nokta.ru

Rusul Igor Ceaika,  cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon și înființată sub aripa organizației „Delovaia Rossia”, se regăsește în lista cu sancțiuni aplicate de SUA. Omul de afaceri, cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, are interdicția de a intra pe teritoriul SUA, iar bunurile acestuia sunt blocate.

În Lista Magnitski, făcută publică miercuri, apare numele lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia și un apropiat al ex-președintelui Igor Dodon. Ultimul l-a numit ambasador de afaceri, în urma propunerii făcută de către “Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus.

În comunicatul de presă difuzat pe 26 octombrie, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite punctează că,  anterior alegerilor moldovenești din 2021, Igor Yuryevich Chayka (Chayka), în colaborare cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat planuri detaliate de subminare a președintelui moldovean Maia Sandu și de readucere a Moldovei în sfera de influență a Rusiei. Chayka este fiul lui Iuriy Chayka, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost denunțat în conformitate cu O.E. 14024 la 6 aprilie 2022. Chayka a folosit legăturile și influența tatălui său pentru a-și aduna și securiza imperiul de afaceri.

Chayka a intermediat o alianță între susținătorii lui Ilan Shor și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), reprezentat de Igor Dodon (Dodon), fost președinte al Republicii Moldova care a fost recent pus sub acuzare pentru corupție de către autoritățile Republicii Moldova. În schimbul promisiunii de sprijin din partea Rusiei în alegeri, Chayka a obținut susținerea legislației preferate de Kremlin, inclusiv a unei legi care să deposedeze președintele Republicii Moldova de controlul asupra serviciului de informații al țării. GFR a folosit companiile lui Chayka ca paravan pentru a canaliza bani către partidele politice colaboraționiste din Moldova. O parte din aceste fonduri de campanie ilicite au fost alocate pentru mită și fraudă electorală.

În perioada în care a fost președinte Igor Dodon, tizul său, Igor Ceaika, a fost văzut de mai multe ori la Chişininău, la Comrat, dar și la Tiraspol. Conform unor documente, consultate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, în data de 16 august 2017, în contul ONG-ului ”Din Suflet” au fost transferate 70 de mii de euro din contul lui Igor Ceaika.

Reporterii Anticoruptie.md au deconspirat mai multe scheme prin care Igor Ceaika a pus mâna pe afaceri bănoase și a devenit proprietar al unor televiziuni afiliate PSRM, folosite în calitate de tribune pentru propaganda rusă.

În august 2021, portalul eureporter.co de la Bruxelles a publicat o investigație în care se arată că fostul președinte Igor Dodon ar fi cerut finanțare de la Moscova, iar intermediarul acestei afaceri este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partenerul de afaceri în Rusia al familiei Dodon.

În încercarea de a obține un rezultat mai bun pentru viitoarele alegeri, din 24 iunie 2021, Igor Dodon, actual președinte al Partidului Socialist din Moldova și fost președinte al Republicii Moldova, a călătorit la Moscova pentru a pune la cale strategii împreună cu FSB, serviciul de informații intern rus, scrie publicația citată.

Părțile urmau că coordoneze viitoarele activități ale campaniei pentru Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) și să negocieze noi finanțări pentru ultima etapă a campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate. O serie de conversații online prin intermediul telefonului între Igor Dodon și utilizatorul „Igor Yurievich Ch”, care s-a dovedit a fi nimeni altul decât Igor Ceaika, conțin mai multe documente care privesc alegerile din 11 iulie. Documentele ar fi fost trimise de Igor Dodon către Ceaika. Reporterii publicației de la Bruxelles au verificat datele și au dezvăluit mecanismele inventate de PSRM și PCRM pentru ultima etapă a campaniei electorale, cu implicarea și aprobarea directă a Moscovei.

Igor Dodon a dezmințit informațiile, declarând că ar fi vorba despre un fals grosolan.

 

 

Anticoruptie.md
27/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii