Primul magistrat moldovean, condamnat pentru îmbogăţire ilicită: Oleg Melniciuc ar putea sta 7 ani după gratii

Julieta Saviţchi
03/09/2021

Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în instanță pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată, vineri, de Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varniţa.

Sentinţa este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară şi prevede punerea în aplicare doar în cazl dacă va rămâne definitivă. Astfel, Oleg Melniciuc va deveni primul magistrat condamnat penal care va continua să-şi exercite mandatul de judecător.

Amintim că, în vara anului 2017, procurorii au pornit un dosar penal pe numele lui Oleg Melniciuc. Magistratul este acuzat că, în perioada 2013 –2017, ar fi inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, dar și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite care nu puteau fi obţinute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar.

Precizăm că, acesta este primul și singurul dosar în care un magistrat a ajuns în judecată, în baza articolului 332, Cod Penal. 

Potrivit procurorilor, pentru a majora veniturile declarate, Melniciuc ar fi inclus în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 de lei decât declarase anterior. În același timp, magistratul ar fi indicat o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, prețul real de cumpărare a automobilului fiind de 41.000 de euro (895.555 de lei potrivit ratei BNM la data procurării).

Procurorii au mai stabilit că magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru 2014–2016 venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 de lei, în această perioadă, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 2.000.000 de lei. În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile și mijloacele financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

La 6 februarie 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosar, fiind învinuit de trafic de influență. Motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc o sută de mii de euro pentru rezolvarea unui dosar. Urmărirea penală, în cel de al doilea dosar, nu a fost finalizată.

După reținerea din vara anului 2017, Oleg Melniciuc a depus cerere pentru concediu de îngrijire a copilului. În martie 2019, concediul i-a expirat, iar magistratul a mai depus o cerere de concediu, din cont propriu, pentru mai multe luni.

În noiembrie 2019, Melniciuc a fost surprins în roba de magistrat, la Judecătoria Chişinău, unde activează până în prezent.

Oleg Melniciuc nu şi-a recunoscut vina. Anterior, magistratul a declarat pentru portalul anticorupţie.md că procesul se desfăşoară corect.


 

 

Julieta Saviţchi
03/09/2021Become a Patron!

Comentarii