Procuratura Generală a solicitat extrădarea lui Vladimir Plahotniuc

Anticoruptie.md
16/06/2020

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova. Întreg setul de acte necesare pentru această procedură au fost deja expediate autorităților americane.

Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității, se arată într-un comunicat al PG.

„Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA. În zilele imediat următoare, PCCOCS care investighează o altă cauză penală în privința numitului, urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA. Ambele cereri de comisie rogatorie sunt înaintate în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar”, mai notează comunicatul Procuraturii. 

Amintim că, la 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo preciza că, pe lângă cele trei grupuri de interese despre care se știe că ar fi beneficiat din frauda bancară, Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat, procurorii au stabilit că mai există un grup de influență – grupul Planotniuc, „despre care, oficial, nicăieri nu se menționa”.

Patru zile mai târziu, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotnic, ex-președinte al Partidului Democrat. Acesta este al doilea mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, demersul fiind înaintat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate. Fostului lider democrat i se incriminează organizarea și conducerea unui grup criminal, escrocherie, dar și spălare de bani. La 12 iunie magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au menținut mandatul de arestare emis pe numele fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc. După cinci amânări consecutive, judecătorii au respins recursul avocaților fostului președinte al PD. 

Ulterior, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova. Astfel, sechestrul a fost aplicat pe șase apartamente și patru încăperi comerciale. Judecătoria Chișinău a respins demersurile privind aplicarea sechestrului pe vilele deținute de Plahotniuc în  Elveția, Franța și România, cinci autoturisme și o barcă, înregistrate în Elveția, precum și patru autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

Anticoruptie.md
16/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii