Procuratura Generală şi SIS, la cuțite în urma filajului asupra judecătoarei Angela Bostan. Cine se ascunde în spatele disputelor

Julieta Saviţchi
18/06/2021

Conducerea Procuraturii Generale le-ar fi reproşat responsabililor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) că nu există probe suficiente pentru a justifica reţinerea celor cinci persoane implicate în filarea magistratei Angela Bostan. Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că schimbul de replici a avut loc în cadrul unei adunări neformale din seara de joi, după ce au fost reţinuţi suspecţii.

Aceleaşi surse susţin că cei de la SIS ar fi recurs la o şmecherie pentru a-i determina pe procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) să pornească dosar penal în cazul filării magistratei. În raportul SIS adresat procurorilor aceştia au indicat că magistrata este filată de persoane ar fi lucrat pentru oligarhul fugar, Ilan Şor.

După reţinerea celor cinci suspecţi s-a constatat că aceştea ar fi persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, fapt care i-ar fi nemulţumit pe cei din conducerea Procuraturii Generale.

Aceleaşi surse au comunicat că cei reţinuţi au tangenţe sau sunt angajaţi la firmele controlate de Platon. Printre aceste firme este şi Remington Worldwide Limited, prin care Platon ar fi controlat anterior banca comercială Moldindcombank. Aceleaşi surse susţin că unii din suspecţi au fost deja eliberaţi.

Interesul lui Platon pentru Angela Bostan, magistrată la Curtea de Apel Chişinău, se leagă de faptul că în gestiunea sa se află contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău a emis o decizie favorabilă lui Platon.

După eliberarea din închisoare, Veaceslav Platon a manifestat o atenţie sporită faţă de compania de asigurări Moldasig şi a declarat că este proprietatea sa şi că a fost expropriat ilegal.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Veaceslav Platon, înconjurat de agenți de pază, a sărit turnichetul de la intrarea în clădirea CNPF și a intrat abuziv în sala de ședințe unde se discuta despre situația de la Moldasig. După acest incident, Ministerul de Interne i-a retras paza de stat pe motiv că a încălcat legea cu privire la protecția martorilor și a altor participanți la procesul penal. Recent, Serviciul de Informații și Securitate, într-o scrisoare adresată Consiliului superior al Magistraturii menționa, printre altele, că Veaceslav Platon încearcă cu orice preț, inclusiv în afara cadrului legal, să își recapete drepturile aasupra activelor din Moldasig, Asito Direct și Alliance Insurance Group, precum şi la unele instituţii bancare.

Responsabilul pentru comunicare de la PCCOCS nu a răspuns la apeluri pentru a obţine o declaraţie oficială.

Julieta Saviţchi
18/06/2021



Become a Patron!

Comentarii