Procuratura investighează schema de import al energiei electrice cu implicarea lui Dodon și Plahotniuc

Ilie Gulca
08/06/2021

Procuratura Generală a confirmat, marți, că verifică legalitatea încheierii în 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina. În urma acestei afaceri ilegale, potrivit experților Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari.

„Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale în acest caz emisă în 2017 de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Oamenii legii și-au explicat demersul prin faptul că au apărut „noi circumstanțe relevante”. „În prezent, Procuratura Generală este în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz. Soluția dispusă ieri [luni] de Judectoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal.”

De asemenea, sursa citată menționează că, actualmente, „investigațiile se desfășoară pe fapt, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz”.

„În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi s-au găsit acum legături ce duc spre Vlad Plahotniuc”, a precizat Sergiu Tofilat pentru Anticoruptie.md. „Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc.”

În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Experții, inclusiv Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă.

La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.   

Ilie Gulca
08/06/2021Become a Patron!

Comentarii