Procurorii, lăsaţi cu buza umflată. Nu mai au pârghii să-l tragă la răspundere pe Alexandru Jizdan pentru îmbogăţire ilicită

Anticoruptie.md
13/03/2023
Alexandru Jozdan

Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia luată câteva luni în urmă de magistratul Constantin Damaschin de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău prin care a fost anulată ordonanţa procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogăţire ilicită pe numele ex-ministrului de Interne în perioada guvernării lui Plahotniuc, Alexandru Jizdan.

Decizia instanţei este irevocabilă, astfel procurorii nu mai pot să-l atragă la răspundere penală pe Jizdan, doar dacă vor apărea circumstanţe noi.

După percheziţiile efectuate în iunie 2022, la domiciliul lui Jizdan, procurorii aproape că nu au efectuat alte acţiuni de urmărire penală pentru că avocaţii lui Jizdan au contestat în instanţă ordonanţa de pornire a urmăririi penale.

Amintim că la 29 iunie procurorii au descins cu percheziţii la domiciliul lui Jizdan, bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate a stabilit în cazul fostului deputat democrat Alexandru Jizdan o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. Controlul averii parlamentarului a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Astfel, fostul deputat a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în valoare totală de peste 53.000 de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament”, se menționează într-un comunicat emis de ANI.

La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat lui Jizdan o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Surse din cadrul Procuraturii susţin că Jizdan ar fi fost „ajutat să-şi rezolve problema” de către un oficial din Ucraina, care îl leagă de fostul ministru o prietenie de mai mulţi ani. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Anticoruptie.md
13/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii