Procurorii nu mai revin la examinarea cauzei penale de îmbogăţire ilicită pe numele lui Jizdan. De ce au fost suspendate investigaţiile

Julieta Saviţchi
14/10/2022
Facebook

Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana, a respins ordonanţa procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogăţire ilicită pe numele fostului ministru de Interne din timpul guvernării Partidului Democrat, Alexandru Jizdan. Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

După percheziţiile efectuate în iunie 2022, la domiciliul lui Jizdan, procurorii aproape că nu au efectuat alte acţiuni de urmărire penală deoarece avocaţii lui Jizdan au contestat în instanţă ordonanţa de pornire a urmăririi penale.

Solicitat la telefon de reporterii portalului Anticorupţie.md, avocatul Ruslan Dodica a refuzat să ne facă declaraţii în legătură cu decizia luată de magistratul Constantin Damaschin, iar Alexandru Jizdan avea telefonul închis.

Amintim că la 29 iunie procurorii au descins cu percheziţii la domiciliul lui Jizdan, bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate a stabilit în cazul fostului deputat democrat Alexandru Jizdan o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. Controlul averii parlamentarului a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Astfel, fostul deputat a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în valoare totală de peste 53.000 de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament”, se menționează într-un comunicat emis de ANI.

La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat lui Jizdan o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate de deputatul democrat despre depunerile în numerar a celor 38.850 de euro pe conturile unui fiu de-al său și a dispus confiscarea averii nejustificate în valoare de peste 770.000 de lei. Inspectorul a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.

De partea cealaltă, Jizdan a explicat omisiunile admise prin faptul că nu deținea informația necesară la data completării declarației, fără să prezinte dovezi în acest sens, potrivit inspectorului de integritate.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în decembrie 2020 o serie de anchete jurnalistice despre vilele de lux ale bogaților construite în mod abuziv pe malul Nistrului, printre aceștia fiind și politicieni. În investigație a fost menționat și Alexandru Jizdan care a procurat în 2018, pe când era ministru de Interne, o casă de 108 metri pătrați și un teren de 0.2884 hectare, pe care se mai aflau două construcții accesorii. De menționat este că Jizdan este vecin la Molovata cu Igor Dodon care deține la rândul său mai multe proprietăți. 

Imobilele au fost înregistrate pe numele Nelei Jizdan, soția democratului. Construcțiile au fost demolate, pentru a construi altceva în loc. Terenul familiei Jizdan a fost nivelat până la malul Nistrului, fapt ce ne face să presupunem că funcționarul intenționează să își facă ieșire particulară la apă.

Potrivit declarației de avere depuse de Alexandru Jizdan la Comisia Electorala Centrală, în perioada 2017–2018, politicianul a avut un salariu de 604.000 de lei și o pensie de peste 160.000 de lei. Soția sa a avut un salariu de 186.000 de lei.

Familia Jizdan are în proprietate două terenuri aflate în circuitul civil, o casă cu o suprafață de 331 de metri pătrați în suburbia Codru a Chișinăului, care i-a fost transmisă în folosință în 2015. Valoarea locuinței, indicată de Alexandru Jizdan, este de peste un milion de lei.

Julieta Saviţchi
14/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii