Procurorii, supăraţi pe avocaţi şi judecători de tergiversarea dosarelor pe numele lui Constantin Ţuţu

Anticoruptie.md
25/01/2023
Facebook

Procuratura Anticorupție critică avocaţi şi judecătorii pentru intenţia de a comasa cele două dosare penale pe numele ex-deputatului democrat Constantin Ţuţu, pe motiv că reprezintă „încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”.

„Prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.

Procuratura Anticorupție, considerând că aceste acțiuni din partea instanței de judecată conturează o îndoială rezonabilă de imparțialitate la examinarea cauzei, a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, în vederea transmiterii cauzei penale pe care și-a reținut-o în procedură, unui alt judecător, cerere care a fost respinsă”, se arată îmtr-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

În document se menţionează că, după transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată, dosarul aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în 4 ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri.

„La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere, prin care au solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă. Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”, se arată în comunicat.

Examinarea celor două dosare penale pe numele ex-deputatului PDM bate pasul pe loc în Judecătoria Chişinău. La doi ani şi jumătate de la începutul examinării, cele două dosare se află la etapa şedinţei preliminare.

Prima şedinţă de judecată în dosarul în care Constantin Ţuţu este învinuit de trafic de influenţă a fost programată pentru data de 2 iunie 2020, însă a fost amânată. De atunci, preşedintele completului de judecată, Ion Morozan, a programat peste 40 de şedinţe, dar nu s-a reuşit să se avanzeze aproape de loc în examinarea cauzei.

Din agenda şedinţelor de judecată în dosarul respectiv, reiese că majoritatea amânărilor au avut loc la solicitarea apărătorilor şi inculpatului sau din cauza pandemiei de Covid-19. La puţinele şedinţe când reuşeau să se adune toate părţile se examina prelungirea controlului judiciar în privinţa inculpatului, eliberarea acordului privind plecarea acestuia peste hotare sau cererile de recuzare a judecătorului.

Cel de al doilea dosar pe numele lui Ţuţu, în care esre învinuit de îmbogăţire ilicită, a ajuns în gestiunea magistratului Petru Păun.

La prima şedinţă de judecată, din 16 noiembrie 2021, magistratul a încercat să scape de dosar, trimiţându-l pentru conexare judecătorului Ion Morozan. Tentativa a eşuat şi magistratul a programat o nouă şedinţă pentru data de 3 martie, însă nu a avut loc din cauza stării de urgenţă în legătură cu războiul din Ucraina.

Totodată, judecătorul Ion Morozan a plecat la pensie, iar examinarea cauzei urmează să fie reluată de la zero de către magistrata Valentina Garabagiu care urmează să decidă şi asupra comasării dosarelor.


 

Anticoruptie.md
25/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii