Procurorul Andrei Balan, obligat să investigheze acțiunile lui Stoianoglo în dosarul profesorilor turci

Ilie Gulca
24/11/2021

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a respins refuzul procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan, să examineze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci.  

„Procuratura Anticorupție informează că acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care au la bază sesizarea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Inga Grigoriu, vor fi examinate în continuare de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Andrei Balan”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procurorul anticorupție, Andrei Bălan, refuzaze pe 22 noiembrie să ancheteze acțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci din Republica Moldova în toamna lui 2018. El a depus la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) o declarația de abținere pe acest caz.

Consiliul l-a desemnat săptămâna trecută pe procurorul Bălan să examineze bănuielile de depășire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de Procuror General, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării fostului șef al SIS, Vasile Botnari, și a altor persoane cu care ultimul a acționat în complicitate.

CSP a mai decis să investigheze și să examineze complet și obiectiv circumstanțele cazului de capturare și transfer ilegal de unor cetățeni turci – profesori ai lanțului de licee private Orizont - în Turcia, care a avut loc la data de 6 septembrie 2018 sub pretextul unor acuzații de terorism.

Refuzul procurorul Bălan a survenit în ziua desemnării acestuia pe acest caz, iar solicitarea de abținere a fost expediată pe numele președintelui CSP, Angela Motuzoc, chiar în ziua desemnării.

Ilie Gulca
24/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii