Procurorii se feresc să îi mai deschidă un nou dosar lui Stoianoglo. Motivul refuzului procurorului anticorupție, Andrei Bălan, pe cazul extrădării profesorilor turci

Mădălin Necșuțu
22/11/2021
Agora

Procurorul anticorupție, Andrei Bălan, refuză să ancheteze implicarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci din Republica Moldova în toamna lui 2018, astfel că acesta a depus la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) o declarația de abținere pe acest caz.

Consiliul a decis săptămâna trecută desemnarea procurorului Bălan pentru examinarea bănuielilor de depășire de către Alexandr Stoianoglo, în calitate de Procuror General, a atribuțiilor de serviciu în scopul protejării fostului șef al SIS, Vasile Botnari și a altor persoane cu care ultimul a acționat în complicitate.

CSP a mai decis investigarea și examinarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului de capturare și transfer ilegal de unor cetățemi turci – profesori ai lanțului de licee private Orizont - în Turcia care a avut loc la data de 6 septembrie 2018 sub pretextul unor acuzații de terorism.

Refuzul procurorul Bălan a survenit în ziua desemnării acestuia pe acest caz, iar solicitarea de abținere a fost expediată pe numele președintelui CSP, Angela Motuzoc, chiar în ziua desemnării.

CSP va decide luni în privința solicitării procurorului, cel mai probabil un alt procuror va fi desemnat să preia cazul. CSP a decis atribuirea acestui caz lui Andrei Bălan după ce fostul deputat al Platformei DA și ex-președinte al Comisiei de anchetă „Laundromat”, Inga Grigoriu, a depus o cerere în care a solicitat investigarea lui Stoianoglo pe acest caz, sub pretextul unor ilegalități pe care acesta le-ar fi comis pe acest caz.

Mădălin Necșuțu
22/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii