Procurorul care a gestionat dosarul profesorilor turci demisionează. Cu ce avere pleacă din sistem

Julieta Saviţchi
12/10/2021
TV8

Victor Plugaru, procurorul din Procuratura municipiului Chişinău care a gestionat dosarul expulzării profesorilor turci, în care a fost inculpat fostul directort al SIS, Vasile Botnari, părăseşte sistemul după 13 ani de activitate. Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat luni ordinul nr. 1664-p, prin care a fost acceptată cererea de demisie a lui Plugaru.

Victor Plugaru nu a răspuns la apeluri. Informaţia a fost confirmată de Oleg Afanasii, şeful Procuraturii municipiului Chişinău. "Am primit ordinul semnat de Dumitru Robu, am înţeles că Victor Plugaru a depus singur cerere de demisie, dar nu cunosc motivul. Procurorul Plugaru, deşi figura în statele Procuraturii Chişinău, era delegat şi activa în cadrul Procuraturii Generale. De când eu am venit în Procuratura Chişinău, în martie 2020, nu am lucrat nicio zi cu Plugaru", ne-a declarat procurorul şef al Capitalei.

Amintim că Vasile Botnari a fost singurul condamnat în cazul expulzării celot 7 profesori turci, în toamna anului 2018, fapt pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă în mărime de 88.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani. Procurorul Victor Plugaru a pledat pentru o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis. Cu toate acestea, Plugaru nu atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău. Pentru aceasta, Alexandr Stoianoglo a dispus, în septembrie 2020, o anchetă de serviciu, „ca urmare a reacțiilor, unele cu tentă speculativă, în cazul condamnării fostului director al SIS”. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Victor Plugaru a declarat atunci că nu a comis nicio abatere și că nu poate să ne ofere mai multă informație pe motiv că dosarul este secretizat.

Victor Plugaru a fost cel care a clasat dosarul penal pornit în 2019 pentru a verifica dacă a fost legală perfectarea dublelor identități pentru fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Vaja Jhashi.

Victor Plugaru a raportat pentru anul trecut două apartamente, dintre care unul, cu suprafaţa de 66 metri pătraţi, a fost cumpărat în 2011. În 2017, omul legii şi-a cumpărat şi garaj, cu suprafaţa de 54,8 metri pătraţi, care l-a costat 85.500 de lei. În 2019, Victor Plugaru şi-a cumpărat cu 360 de mii de lei un automobil de model Audi Q 5. Anul trecut, acuzatorul şi-a procurat şi un automobil BMW 530i, pentru care a achitat 460.320 de lei.

Tot în 2020, Victor Plugaru a vândut un automobil Mercedes E200, pentru care a încasat 400.000 de lei. Omul legii a mai raportat remitenţe de 680 de euro din Italia şi un ajutor de 100.000 de lei din partea bunelului.

Julieta Saviţchi
12/10/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii