„Procurorul renunță oficial la acuzații”. Procuratura Generală își cere scuze de la membrii grupului Petrenco

Ilie Gulca
17/09/2021
Grupul Petrenco

Procuratura Generală a anunțat, vineri dimineață, că va renunța oficial la acuzațiile aduse grupului Grigore Petrenco în ședința de judecată planificată pentru aceeași zi. Membrii grupului Petrenco au fost învinuiți de organizare și participare la dezordini în masă.

„Procuratura Generală a luat act de Hotărârea CEDO din 14 septembrie 2021 în cauza Petrenco și alții versus Republica Moldova. Constatările CEDO au autoritatea lucrului judecat cu privire la importante elemente ce se conțin în acuzațiile reclamanților aduse în cadrul unui dosar penal care, în prezent, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți – Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat –, care au fost întemnițați în urma unui protest în fața Procuraturii Generale, în 2015.

Asociația Promo-LEX, care i-a reprezentat pe reclamanți, a spus că R. Moldova trebuie să achite 67.750 de euro ca despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

Lider al partidului de stânga „Casa Noastră Moldova”, Petrenco și asociații săi s-au plâns în legătură cu condițiile proaste din timpul celor patru luni de detenție petrecute în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Ei au contestat și afirmațiile poliției despre faptul că protestul lor contra „capturării procuraturii” de către fostul oligarh Vladimir Plahotniuc ar fi purtat „un caracter violent” și ar fi reprezentat „tulburări în masă”.

După examinarea înregistrărilor video din 6 septembrie 2015, CEDO a constatat că acuzațiile privind comportamentul violent al reclamanților sunt incompatibile cu imaginile care arată că întrunirea „a fost pașnică pe toată durata acesteia”, iar forța a fost folosită de poliție.

După eliberarea din penitenciar, Petrenco și ceilalți șase reclamanți au fost nevoiți să petreacă aproximativ aceeași perioadă în arest la domiciliu și să poarte brățări electronice pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cazul grupului Petrenco a fost introdus o listă de dosare ale unor persoane din Republica Moldova, potențial deschise pe motive politice.

Pe 28 iunie 2017, fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 de lei în dosarul privind altercațiile izbucnite între un grup de protestatari, condus de el, și polițiști, în septembrie 2015, în fața sediului Procuraturii Generale.

„Este o încercare a regimului de intimidare a tuturor celor care se opun sistemului, care nu sunt de acord cu politica actualei guvernări. Din păcate, Republica Moldova va fi condamnată din nou la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului și iarăși vor fi urmări pentru buget, așa cum a fost în cazurile precedente”, a declarat Petrenco la încheierea ședinței de judecată. 

Pe 6 septembrie 2015, Grigore Petrenco a organizat un marș de protest împotriva regimului Plahotniuc. Potrivit acuzațiilor poliției, ajunși în fața Procuraturii Generale, manifestanții ar fi încercat să pătrundă cu forța în sediul instituției.

Ilie Gulca
17/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii