Ex-deputatul Grigore Petrenco, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru altercațiile din septembrie 2015

Anticoruptie.md
28/06/2017
Captură: realitatea.md

Ex-deputatul Grigore Petrenco a fost condamnat la 4 ani și șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 de lei în dosarul privind altercațiile izbucnite între un grup de protestatari condus de el și polițiști, în septembrie 2015, în fața sediului Procuraturii Generale. Decizia a fost luată miercuri, 28 iunie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. Fostul legislator a declarat că va contesta hotărârea în apel. 

„Nu suntem de acord cu sentința. O consider ilegală și o vom contesta. Judecătorii încă o dată au demonstrat că îndeplinesc comenzi politice, nu a fost nicio probă care să ne demonstreze vina. Este o încercare a regimului de intimidare a tuturor celor care se opun sistemului, care nu sunt de acord cu politica actualei guvernări. Din păcate, Republica Moldova va fi condamnată din nou la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului și iarăși vor fi urmări pentru buget, așa cum a fost în cazurile precedente”, le-a spus Petrenco jurnaliștilor la încheierea ședinței de judecată. 

Dosarul privind altercațiile dintre grupul lui Grigore Petrenco și polițiști, care au izbucnit în fața sediului Procuraturii Generale, a fost expediat în judecată în octombrie 2015. Pe banca acuzaţilor au ajuns şapte persoane care ar fi participat la dezordini în masă și violențe.

La 6 septembrie 2015, în timpul marșului de protest organizat de Grigore Petrenco, câțiva protestatari, ajunși în fața Procuraturii Generale au încercat să pătrundă cu forța în sediul instituției. Poliția a intervenit pentru curmarea acțiunilor ilegale ale protestatarilor, care manifestau un comportament agresiv. Astfel, opt persoane au fost reținute și escortate la Inspectoratul de Poliție Râșcani pentru documentare. Șapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore, iar un minor - pentru 24 de ore. Printre cei reținuți se numără Grigore Petrenco și Mihail Amerberg. În rucsacurile celor reținuți au fost depistate lanțuri și lacăte. 

În urma expertizei, s-a constatat că una din persoanele reținute se afla în stare de ebrietate narcotică. Șase polițiști s-au ales cu diferite traumatisme în urma altercațiilor. Procuratura sectorului Râșcani a emis ordonanță de reținere pe numele a opt persoane, printre care și un minor, pentru acțiuni ilegale manifestate prin comportament agresiv față de forțele de ordine. Inculpaţii continuă să se afle în stare de arest preventiv. Pentru infracțiunile incriminate, aceștia riscă până la opt ani de închisoare.

Anticoruptie.md
28/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii