Bilanțul altercațiilor din fața Procuraturii Generale: șase polițiști răniți și opt persoane reținute

Anticoruptie.md
07/09/2015
Foto: igp.gov.md

Șase polițiști s-au ales cu diferite traumatisme în urma altercațiilor dintre oamenii legii și protestatari care au avut loc duminică, 6 septembrie,  în fața Procuraturii Generale. Procuratura sectorului  Râșcani a emis ordonanță de reținere  pe numele a opt persoane, printre care și un minor, pentru acțiuni ilegale manifestate prin comportament agresiv față de forțele de ordine. 

Decizia a fost luată după ce în timpul marșului de protest organizat de Grigore Petrenco duminică, 6 septembrie, câțiva protestatari, ajunși în fața Procuraturii Generale au încercat să pătrundă cu forța în sediul instituției. Poliția a intervenit pentru curmarea acțiunilor ilegale ale protestatarilor, care manifestau un comportament agresiv. Astfel, opt persoane au fost reținute și escortate la Inspectoratul de Poliție Râșcani pentru documentare. Șapte dintre ei au fost reținuți pentru  72 de ore, iar un minor pentru 24 de ore. Printre cei reținuți se numără Grigore Petrenco și Mihail Amerberg.

În rucsacurile celor reținuți au fost depistate lanțuri și lacăte. În urma expertizei, s-a constatat că una din persoanele reținute se afla în stare de ebrietate narcotică.

În acest caz, Politia va iniția cauze penale în baza art. 349 alin.1 prim Cod Penal al Republicii Moldova: Aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţă sau sănătate faţă de persoana cu funcţie de răspundere ori a rudelor ei apropiate, fie nimicirea bunurilor acestora în scopul sistării activităţii lor de serviciu ori schimbării caracterului ei în interesul celui care aplică violenţa sau al altei persoane, precum şi aceleaşi acţiuni aplicate împotriva persoanei care îşi îndeplineşte datoria obştească sau a rudelor ei apropiate în legătură cu participarea acestei persoane la prevenirea ori curmarea unei infracţiuni sau a unei fapte antisociale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă în mărime de la 10.000 la 20.000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la trei ani.

Anticoruptie.md
07/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii