DOC//Rămâne avocat. Drum închis în Procuratură pentru Lilian Rudei

Viorica Mija
18/12/2022

Curtea Supremă de Justiție a declarat drept inadmisibil recursul depus de fostul procuror Lilian Rudei, prin care a solicitat anularea ordinului prin care a fost demis. Acesta declară că a fost constrâns de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, să renunțe la funcție.

La 9 septembrie 2020, Lilian Rudei a depus cerere de chemare în judecată împotriva Procuraturii Generale cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil, restabilirea în funcție, încasarea salariului pentru perioada de absență forțată și repararea prejudiciului. Rudei s-a plâns că a depus cererea de demisie în urma unor constrângeri, și anume după ce a aflat că Procurorul General de atunci, Alexandr Stoianoglo, a pornit urmărirea penală în privința sa.

Prin hotărârea din 9 noiembrie 2021 a Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, s-a respins cererea de chemare în judecată, ca fiind neîntemeiată, decizie menținută și de Curtea de Apel Chișinău.

În data de 14 decembrie, completul specializat în examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a ajuns la concluzia irevocabilă că recursul depus de Lilian Rudei nu poate fi declarat admisibil.

Fostul procuror anticorupție, Lilian Rudei, este avocatul Violetei Ivanov, unul dintre cei cinci foști deputați comuniști arestați preventiv sub bănuiala că au negociat trecerea colegilor lor, în decembrie 2015, în gruparea condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Lilian Rudei a părăsit domeniul procuraturii pe 27 ianuarie 2020, „din proprie inițiativă”, în contextul scandalului dintre Procuratura Generală condusă Alexandr Stoianoglo și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Lilian Rudei și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 25 august 2005 și a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, după ce i-a fost dat în gestiune dosarul intentat pe numele fostului șef al Fiscului, Nicolae Vicol.

Acesta a părăsit Republica Moldova în 2015, după ce instanța de fond l-a condamnat la șase ani cu executare. La 30 iunie 2020, Curtea de Apel Chișinău a anulat sentința și a remis dosarul corupției de la Fisc la rejudecare în instanța de fond.

Lilian Rudei a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice din cauza donațiilor generoase primite de la rudele sale.

Viorica Mija
18/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii