Reacția Curții de Apel la declarațiile Procuraturii privind amânările în dosarul lui Plahotniuc: „Referirea la tergiversarea procesului o considerăm deplasată”

Anticoruptie.md
12/06/2020
Foto: agora.md

Curtea de Apel Chișinău a venit cu o reacție în urma comunicatului emis de Procuratura Generală prin care se arăta îngrijorată de amânările consecutive de la instanța de apel, de a examina recursul apărătorilor fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, împotriva încheierii primei instanțe, prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a învinuitului, în contumacie, și anunțare a acestuia în căutare.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Curții de Apel au subliniat că toate ședințele de judecată în cauza lui Vladimir Plahotniuc au fost amânate la cererile avocaților, fiind admise de instanță nu în scop de tergiversare, dar întru respectarea drepturilor procedurale, inclusiv dreptului la proces echitabil al participanților. 

„Reiterăm, că instanța de judecată este în drept și obligată să curme orice încercare în tergiversarea examinării cauzelor, însă fără a încălca drepturile participanților la proces, inclusiv și celui la un proces echitabil, care este garantat la nivel național și ocrotit la nivel internațional. Toate aceste aspecte sunt bine cunoscute procuraturii, de aceea considerăm că nu acțiunile magistraților Curții de Apel Chișinău servesc temei de careva suspiciuni și dau motive de îngrijorare, ci încercările persoanelor interesate sub diferite pretexte de a amâna examinarea cauzei respective.  

Referirea procuraturii la tergiversarea procesului investigației fraudei bancare, în contextul duratei procedurii de examinare a recursului avocaților împotriva arestării preventive aplicate față de Vladimir Plahotniuc, o considerăm deplasată și irelevantă. La fel o catalogăm ca o încercare a organului de urmărire penală de a justifica durata termenului de investigare a fraudei bancare”, se arată în comunicatul Curții de Apel Chișinău.

Amintim că, la 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo preciza că, pe lângă cele trei grupuri de interese despre care se știe că ar fi beneficiat din frauda bancară, Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat, procurorii au stabilit că mai există un grup de influență – grupul Planotniuc, „despre care, oficial, nicăieri nu se menționa”.

Patru zile mai târziu, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotnic, ex-președinte al Partidului Democrat. Acesta este al doilea mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, demersul fiind înaintat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate. Fostului lider democrat i se incriminează organizarea și conducerea unui grup criminal, escrocherie, dar și spălare de bani.

Ulterior, Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru pe 10 dintre imobilele deținute de fostul lider al PDM, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Instanța a respins însă cinci demersuri ale procurorilor anticorupție privind aplicarea sechestrului asupra bunurilor, estimate la 7,7 milioane de euro, deținute de Plahotniuc în afara Republicii Moldova. Astfel, sechestrul a fost aplicat pe șase apartamente și patru încăperi comerciale. Judecătoria Chișinău a respins demersurile privind aplicarea sechestrului pe vilele deținute de Plahotniuc în  Elveția, Franța și România, cinci autoturisme și o barcă, înregistrate în Elveția, precum și patru autoturisme înregistrate în Republica Moldova.

Anticoruptie.md
12/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii