Reacția Metalferos la decalarațiile făcute de Stoianoglo: „Orice declarație falsă aduce prejudiciu economiei țării”

Anticoruptie.md
20/08/2020
point.md

Metalferos îndeamnă oamenii legii să realizeze o investigație obiectivă după ce, joi, procurorul general Alexandr Stoianoglo a adus acuzații și dezvăluiri pe marginea dosarului în care e vizată compania.

„SA Metalferos face apel la corectitudine şi cere investigarea obiectivă a tuturor acuzaţiilor ce se aduc la adresa noastră. Orice declarație falsă lansată în spațiul public aduce prejudicii financiare foarte mari întreprinderii, lucru care afectează  nu numai angajații companiei, ci și economia Republicii Moldova, în general. Ne exprimăm nemulțumirea că toate tentativele noastre din ultimul timp de a obține o investigare obiectivă a tuturor informațiilor despre companie s-au sfârșit prin refuzul organelor competente de a face acest lucru. Ținem să subliniem că toate informațiile despre pretinsele prejudicii aduse bugetului statului de către către SA „Metalferos”, nu sunt constatate de către organe competente, ci se se bazează pe presupuneri și bârfe”, se arată într-un comunicat al Metalferos.

Precizăm că Stoianoglo a declarat că investigațiile realizate au scos în vileag că Metalferos a avut conexiuni doar cu anumite companii cu care avea contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în medie, până la 280 de dolari per tonă.

„Banii erau lichefiați (ridicați cash – n.r.) în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, metalele erau procurate de la colectori din dreapta Nistrului la un preț de circa 150 de dolari pe o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a afirmat procurorul.

Ancheta a stabilit, potrivit lui Stoianoglo, că, între 2012–2019, Vladimir Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor sale nerezidente, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Stoianoglo a mai precizat că în baza unor contracte fictive semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus și apoi vândute beneficiarului final cu 27% mai mult. Doar în 2015–2017, una dintre companiile nerezidente controlată de Plahotniuc ar fi primit de la o companie din străinătate circa 35 de milioane de dolari, din care 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos. Diferența a fost repartizată firmelor controlate de Plahotniuc prin interpuși.

Anticoruptie.md
20/08/2020Follow us on Telegram

Comentarii