Respiro pentru Plahotniuc. De ce a fost suspendată urmărirea penală în cazul oligarhului fugar

Tatiana Gherța
06/03/2023
EPA/Doru Dumitru

Procuratura Anticorupție anunță că finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir a fost suspendată până se va expune Curtea Constituţională. Curtea de Apel Chișinău a admis cererea apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Procuraturii Antocorupție a venit cu o reacţie la decizia instanţei de apel, acuzând magistraţii de tergiversarea urmăririi penale în dosarul fraudei bancare.

„La Curtea de Apel Chişinău continuă aceleaşi metode de tergiversare a examinării demersulului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc. în dosarul denumit generic "Frauda bancară". Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinare a cauzei cu celeritate, în ședință de judectă fixată pentru 06 martie 2023, referitor la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendat examinarea recursului până la 04 aprilie 2023, ora 11:00, din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală.”, se menționează în nota emisă de Procuratura Anticorupție.

Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. Oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc, în valoare totală de peste un miliard de lei.

 

Tatiana Gherța
06/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii