Robu – ba, Furtună – da. Ce rol are în dosarul lui Stoianoglo noul șef interimar al PCCOCS

Anticoruptie.md
17/11/2022
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în funcția de șef interimar al  Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe procurorul Victor Furtună. Asta, după ce, în ședința din 1 noiembrie, membrii CSP au respins candidatura la acest post a fostului procuror general interimar, Dumitru Robu.

Victor Furtună va conduce instituția până la desemnarea, prin concurs, a unui nou șef.

Pe 5 august curent, CSP a dat curs sesizării depusă de Victor Furtună, de a-l investiga pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru presupusă îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, și tot el a fost desemnat să investigheze cazul.

Acuzatorul Furtună a comunicat în sesizarea sa că, în 2015, Stoianoglo a cumpărat un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, alături de apartamentul în care locuieşte, pe care l-a înregistrat pe numele fiicei sale mai mari, Cristina. Procurorul general suspendat nu a declarat niciodată imobilul. În 2015, Cristina Stoianoglo era studentă şi avea 19 ani, astfel nu a avut mijloace proprii ca să-şi procure locuinţa, al cărei preţ de piaţă este de peste un milion de lei. În anul când a fost procurat apartamentul, Alexandr Stoianoglo era deputat în Parlament, iar veniturile declarate erau insuficiente pentru procurarea imobilului.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţia de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind acuzat de pretinse infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Dosarele au fost pornite tot de procurorul Victor Furtună, desemnat de CSP să investigheze o plângere a deputatului PAS, Lilian Carp. Alexandr Stoianoglo pledează, în toate cazurile, nevinovat.

 

Anticoruptie.md
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii