Rusia, condamnată din nou la CEDO pentru încălcarea dreptului la educație al elevilor din stânga Nistrului

Anticoruptie.md
17/09/2019
Foto: infoprut.ro

Guvernul Federației Ruse va achita 131.000 de euro drept despăgubiri, într-o nouă cauză, făcută publică marți, legată de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că profesorilor,  elevilor și părinților din patru școli cu predare în grafia latină, le-au fost încălcate drepturile la instruire, respectarea vieții private și de familie, precum și a dreptului la libertate și siguranță

Pentru încălcările admise, Înalta Curte a dispus încasarea sumei de 126.000 de euro cu titlu de prejudicii morale și 5.000 de euro costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Potrivit Asociației Promo-LEX, care a reprezentat reclamanții la CEDO, decizia Înaltei Curți se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse. Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

Amintim că, în februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ  au fost opriți de miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Anticoruptie.md
17/09/2019

Comentarii